"La banca no és una única butxaca sinó moltes i de vegades sembla que no els ho recordem prou a la societat". Així ho ha dit el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, durant la presentació de resultats del primer trimestre del 2019, que s'ha celebrat aquest matí a la seva seu de València. Valorant els resultats electorals del 28-A, Gortázar ha assegurat que "hem de valorar positivament que s'hagi fet una jornada electoral sense incidents i amb una alta participació, que hauria de ser una cosa normal en una democràcia consolidada com la nostra".

Cal recordar que el govern del PSOE ha anunciat diverses vegades la voluntat d'apujar impostos a la banca, amb l'argument "que retornin el que se'ls va finançar durant la crisi". En aquest sentit, el conseller delegat de CaixaBank ha explicat que cal tenir present que "ara no som nomes uns, hi ha diverses entitats financeres que operen, i les que ho fan  avui no són els responsables en la seva majoria de les ajudes que van anar a entitats que ja no hi són perquè eren insolvents i van ser adquirides per altres o tenen altres propietaris". Així doncs, segons Gortázar "no té sentit pensar que els que han fet bé les coses siguin responsables d’aquells que no van sobreviure". 

Seguint amb el mateix argument, "no pot ser que els que vam ser capaços de superar la crisi haguem de pagar per aquells que van ser insolvents i que ja no hi són", explica. "La banca no és una única butxaca sinó moltes i de vegades sembla que no els ho recordem prou a la societat; nosaltres no som responsables dels errors i diners que han pogut costar altres entitats al govern i és important separar". 

Alhora, Gortázar ha volgut recordar que el 2018 CaixaBank va pagar un Impost de Societats (IS) de 612 milions, el 25%, "i si tenim en compte les nostres inversions va ser del 38%". "Per definició l'IS és més elevat per la banca que per la resta", explica i "per tant cal recordar-ho quan un govern ens vol apujar els impostos".

Peticions al nou govern

Tot i que ha evitat comentar res sobre el futur de la seu, que es va moure a València en el marc del referèndum de l'1-O, pel que fa al conflicte entre Catalunya i Espanya, el conseller delegat assegura que "cal diàleg sempre respectant el marc legal, esperem un acord positiu per Catalunya i la resta d’Espanya i estem segurs que encara que sigui difícil s’hi arribarà". 

D'altra banda, respecte els acords als que haurà d'arribar Pedro Sánchez amb altres coalicions per governar, Gortázar assegura que "no tenim més remei que respectar els acords que assoleixin els partits. Estem a l’espera com qualsevol altre ciutadà o empresa, però sempre disponibles per donar un cop de mà al govern", explica.

Amb tot, per CaixaBank, les prioritats de cara el nou mandat són "que el creixement es mantingui o s’acceleri si és possible", alhora que "cal buscar mantenir i assolir la disciplina pressupostària, ja que portem cinc anys de creixement i encara no la tenim".

A més, "cal una millora del mercat laboral, que ha millorat però encara li queda molt, una reducció de les desigualtats i posar en agenda temes de vital transcendència com les pensions, el pacte de Toledo, l’educació, etcètera".