Abelardo Ripoll i Alèxia Lozano són dos emprenedors rurals que exerceixen respectivament activitats molt diferents en entorns despoblats: 'Terra d'Art', un projecte familiar de lloguer vacacional que ofereix estades rústiques i sostenibles en allotjaments singulars en San Jorge (Castelló), i 'La Cabrera', situat en el municipi de Segòvia de Turó de Ferrers, enfocat a la ramaderia cabruna i producció làctia, i que busca un relleu generacional a l'activitat de la seva família.

Tant 'Terra d'Art' com 'LaCabrera' han estat dos dels cinc projectes premiats de 2023 del programa Terra d'Oportunitats de CaixaBank que persegueix fomentar la creació d'ocupació, impulsar l'emprenedoria rural i fixar població en àrees despoblades. Més de 1.000 iniciatives es van presentar l'any passat a aquest programa, que inclou accions de formació a les seves comarques.

Ambdós emprenedors coincideixen en les dificultats i reptes que tenen per davant per dur a terme les seves respectives propostes en el medi rural. "És molt difícil emprendre en un poble de 1.300 habitants, la burocràcia és complicadíssima i no tenim les mateixes eines que a les ciutats. Tanmateix, hem aconseguit que se'ns conegui a pràcticament tot el territori espanyol", afirma Abelardo Ripoll, impulsor de 'Terra d'Art'.

"M'he adonat que he de digitalitzar la meva activitat i crear diferents productes que pensava que no agradaven al consumidor o que ja eren obsolets i que realment sí que s'està demandant perquè no existeix a les grans superfícies", assegura Alèxia Lozano, del projecte 'La Cabrera'.

A més de 'La Cabrera' i 'Terra d'Art', també han resultat guanyadores les iniciatives 'Eco Ric Vegà', un negoci situat en Santa María de Guía de Gran Canària que fabrica i ven menjars vegans elaborats a partir de les verdures conreades a la seva pròpia finca; la cooperativa d'Albacete de Paterna del Fusta 'Pellets Astilla La Mancha', que fabrica pellets de fusta a partir de la gestió sostenible de muntanyes i 'TocarJugarMadera', una iniciativa en Gascons, en plena Serra Nord de Madrid, que impulsa la recuperació de jocs tradicionals amb joguines de fusta artesanals respectuoses amb el medi ambient.

El director d'Acció Social de CaixaBank, Josep Parareda, afirma que "en l'entitat estem convençuts de l'impacte social positiu que l'emprenedoria i la creació d'ocupació tenen en la revitalització i sostenibilitat de les àrees rurals, la qual cosa al seu torn promou un futur pròsper per als seus residents. En recolzar aquests projectes, estem oferint a les comunitats rurals l'oportunitat de construir un futur sòlid i prometedor".

Tots els projectes guanyadors comparteixen el mateix objectiu d'aconseguir impulsar els seus respectius negocis en municipis amb alt risc de despoblació, un fenomen a l'alça al nostre país, ja que el 48% d'ells es troben en aquesta situació igual com la meitat de la superfície del país, segons les últimes dades recents de Eurostat. De fet, Espanya és el quart d'Europa més afectat per aquest èxode, sent Astúries, Castella i Lleó i Extremadura les comunitats més afectades.

Convocatòria 2024

Per a la convocatòria de 2024, Terra d'Oportunitats es consolida, reforçant la seva capil·laritat territorial i la seva dotació econòmica, que pretén estendre's a més de 40 províncies mitjançant convenis amb els Grups de Desenvolupament Rural de diferents comarques espanyoles, així com entitats socials que treballen per evitar la despoblació. Així mateix, s'oferirà als emprenedors una xarxa d'aliances, solucions i recursos que els acompanyaran en totes les fases del seu projecte, amb la col·laboració d'altres entitats del grup CaixaBank com AgroBank, MicroBank, l'Associació de Voluntaris de CaixaBank, entre altres.

Entre maig i juny es donarà el tret de sortida perquè emprenedors l'activitat dels quals es desenvolupi en un municipi amb una població inferior a 5.000 habitants -encara que en algunes comarques s'acceptaran municipis fins a 10.000 habitants- i que facturin menys de 150.000 euros a l'any, poden presentar-se a les noves convocatòries proposades a les províncies incloses en l'edició 2024. En aquesta ocasió el certamen es focalitzarà en el potencial creixement i creació d'ocupació rural, la innovació, l'impacte social i la viabilitat de les iniciatives.

Des de la seva posada en marxa el 2021, el programa Terra d'Oportunitats ha donat suport a més de 2.000 emprenedors i ha permès firmar 71 convenis de col·laboració amb Grups de Desenvolupament Rural amb l'objectiu d'impulsar l'emprenedoria rural i la inserció laboral en aquestes zones.