CaixaBank i Aigües de Barcelona han desenvolupat una prova de concepte amb la start-up catalana Validated ID, que ha desenvolupat una solució d'identitat digital descentralitzada basada en tecnologia blockchain. L'objectiu del projecte ha estat demostrar la viabilitat de l'ús de la identitat digital de manera descentralitzada per proporcionar a les persones el control de la seva identitat i facilitar l'accés segur de l'usuari als serveis en línia. El pilot ha ajudat a construir una solució d'identitat que permet la identificació d'un client i l'intercanvi d'informació segura entre dues empreses. S'ha pogut emprovar la interoperabilitat entre diferents xarxes blockchain i estàndards d'identitat digital sobirana.

Durant el pilot, dut a terme en un entorn de proves sense usuaris reals, la solució ha permès que CaixaBank, a petició d'un usuari fictici, emeti una credencial de titularitat de compte i, posteriorment, aquesta credencial sigui utilitzada per procedir a la domiciliació de les factures d'Aigües de Barcelona. D'altra banda, Aigües de Barcelona, a sol·licitud també d'un usuari fictici, ha pogut emetre una credencial de conformitat de pagament que li permet obtenir un millor scoring en sol·licitar un préstec a CaixaBank. Aquests són els dos casos d'ús provats durant el pilot.

Control de la identitat digital

Validated ID ha creat una plataforma d'identitats sobiranes denominada VIDchain, dissenyada per ajudar els usuaris a tenir el control de la seva identitat digital i intercanviar credencials digitals de forma simple, segura i privada. Gràcies a la tecnologia blockchain, els usuaris poden gestionar les seves dades d'identitat personal de manera segura i poden recopilar credencials digitals i guardar-les, així com elegir quines dades volen compartir amb tercers en cada moment. Un dels avantatges de la solució creada per Validated ID és que la start-up treballa amb socis nacionals i internacionals, així com amb diferents estàndards i xarxes blockchain. VIDchain ha estat el primer wallet a passar el test de conformitat de la xarxa EBSI de la Comissió Europea, i és compatible amb altres xarxes com Alastria i Ethereum. Això permet crear un ecosistema obert d'identitat descentralitzada accessible per a tothom.

Per a aquesta prova de concepte, CaixaBank ha realitzat l'emissió de credencials verificables a través de l'ecosistema Dalion (un projecte col·laboratiu d'identitat digital sobirana basat en la tecnologia blockchain) a la xarxa d'Alastria (consorci nacional de blockchain). Per la seva part, Aigües de Barcelona ha utilitzat Ethereum per a l'emissió de credencials. Amb això, s'ha pogut emprovar la interoperabilitat de la solució en diferents xarxes de manera transparent per a l'usuari final.

Col·laboració amb start-ups

CaixaBank, juntament amb altres entitats, ha impulsat Dalion, un projecte col·laboratiu basat en la tecnologia blockchain que té objectiu dotar les persones del control de les seves dades personals per fer realitat una identitat digital única, controlada i autogestionada individualment per cada titular, en un entorn segur i confiable. Amb l'objectiu de millorar l'habilitat i l'eficiència en innovació, CaixaBank aposta per un escenari de col·laboració amb start-ups i fintech, mitjançant iniciatives com zone2boost, programa internacional d'innovació impulsat per l'entitat juntament amb Visa, Global Payments i Worldline. CaixaBank també impulsa, a través de DayOne, el programa d'innovació oberta per donar suport a les start-ups DayOne Open Innovation Program. Amb aquesta iniciativa, es pretén apropar l'ecosistema emprenedor a les diferents àrees de negoci de l'entitat i desenvolupar conjuntament projectes innovadors que donin resposta a les noves necessitats de la societat i als reptes actuals.

Gràcies a aquestes iniciatives, CaixaBank pot accelerar el temps des que sorgeix una idea fins que es comercialitza el nou producte o servei i identificar talent de forma més senzilla. Al seu torn, per a les start-ups, col·laborar amb empreses com l'entitat financera els dona l'oportunitat de disposar de multitud de recursos molt valuosos, com apropar-se a una important cartera de clients, disposar d'un gran canal de distribució, millorar el seu posicionament de marca o guanyar en visibilitat.

Per la seva part, Aigües de Barcelona està impulsant el seu laboratori d'innovació oberta a fi d'identificar solucions tecnològiques innovadores que generin un impacte positiu en la societat i donin resposta als reptes vinculats a l'emergència climàtica. La companyia exerceix de palanca i nexe d'unió entre l'administració, empreses emergents i entitats locals de l'àrea metropolitana de Barcelona, a fi de contribuir sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Les línies d'actuació del laboratori s'emmarquen a sis blocs: els recursos hídrics resilients, l'impacte del canvi global; la gestió eficient d'infraestructures; el medi ambient i la salut; l'aigua i l'energia; i la gestió sobre la demanda de l'aigua. Els projectes desenvolupats contribueixen a la consecució d'un o diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible, posant el ciutadà en el centre de la transformació digital i advocant per una perspectiva d'humanisme tecnològic.