Criteria Caixa, participada al 100% per la Fundació bancària la Caixa que presideix Isidre Fainé, i principal accionista de referència d'Abertis amb el 22,25% del capital, ha assegurat que davant l'anunci fet per la italiana Atlantia sobre Abertis, l'entitat fa ''acusament de recepció'' de les intencions ''amistoses'' d'Atlantia. En aquest sentit, ha manifestat que ''valorarà amb temps, amb deteniment i sense presses'' el contingut de l'oferta. 

En concret, Criteria Caixa ha reconegut que en aquestes últimes setmanes hi hagut diferents converses entre la direcció de l'entitat catalana amb els directius d'Atlantia fins aquest cap de setmana, moment que el membres del consell d'administració de la companyia italiana s'han reunit per prendre la decisió d'anunciar l'oferta pública que s'ha enviat aquest dilluns a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Fonts financeres han subratllat que el fet de tenir converses i coneixement del procés no vol dir en cap cas que es pugui interpretar com una acceptació de les condicions actuals de l'oferta llançada per la italiana. 

També s'ha manifestat que Criteria Caixa no es pronunciarà sobre el contingut actual de l'oferta fins ben entrat el mes de juny i sempre abans del 15 de juny que reglamentàriament és la data límit per Atlantia per presentar la petició d'autorització de l'oferta davant les autoritats de la CNMV.  Atlantia ha assegurat en l'anunci de l'oferta donada a conèixer aquest dilluns que en l'actualitat ''no és titular, ni directament ni indirectament, d'accions o altres valors d'Abertis'' i per tant no disposa de ''cap dret a vot'' en la companyia catalana ni ha adquirit valors d'aquesta companyia en els últims dotze mesos. 

Abertis, "no es pronunciarà"

Per la seva banda, Abertis ha enviat a la CNMV un fet rellevant en el que assegura que aquest dilluns ha ''conegut'' els termes i les condicions de l'oferta voluntària i ''no sol·licitada'' sobre tots els accionistes d'Abertis. En el comunicat, la companyia dirigida per Francisco Reynés afirma que el consell d'administració de la companyia ''no es pronunciarà fins que legalment sigui preceptiu'' i que suposa un termini que es pot allargar ben bé fins aproximadament la tardor d'aquest any, quan el consell ha d'emetre un informe ''preceptiu'' amb posterioritat a què l'operació s'hagi autoritzat per part de tots els reguladors i autoritats de la competència.

Abertis també ha reiterat que mentrestant, la companyia ''continuarà desenvolupant el curs ordinari dels seus negocis, tenint en compte les restriccions derivades del seu deure de passivitat'' davant l'anunci d'opa. 

Amistosa

Tot i que Criteria Caixa ha admès converses aquestes últimes setmanes amb Atlantia sobre l'operació, el mateix comunicat de l'anunci de l'opa assegura que l'oferta s'ha llançat sense tenir ''concertada'' l'operació amb cap altre ''persona''.  El 21 d'abril passat, el conseller delegat d'Atlantia, Giovanni Castellucci, va assegurar davant la junta general d'accionistes d'Atlantia que l'operació amb Abertis seria ''amistosa'' i per acordar-la seria ''fonamental'' la llum verda del principal accionista Criteria Caixa que controla el 22,25% del capital. 

El conseller delegat d'Atlantia es va dirigir així als accionistes de la companyia italiana i els va tranquil·litzar dient que la prioritat de l'empresa és la retribució de l'accionista i per tant ''operacions que puguin posar en risc el dividend no ens interessen''. És per aquesta raó que Castellucci considera ''fonamental'' l'acord amb la Caixa perquè la companyia afronta l'operació amb la perspectiva de ''ser una solució i no un problema''

A més de l'accionista de referència de la Caixa, amb el 22,25% de les accions, en l'estructura accionarial també s'inclou una participació del 12,068% de Capital Group; del 3,54% de Lazard Asset Management; i un 3,017% de BlackRock, Inc.