La Comissió Europea ha tornat a rebaixar les seves previsions de creixement econòmic per a Espanya. Aquest cop ha tirat, i molt, de pessimisme i la retallada ha estat d'1,6 punts de cara a aquest 2022, deixant el PIB espanyol en un creixement del 4%. A més, aquesta no ha estat l'única, ja que de cara a 2023, la Comissió considera que Espanya creixerà un 3,4%, és a dir un punt menys que fa mig any. Tot plegat, assegura la Comissió, és causat per l'impacte de la guerra d'Ucraïna i l'escalda quasi sense precedents dels preus a causa de l'encariment de les matèries energètiques.  De fet, en aquesta línia, Brussel·les també ha elevat la seva projecció d'inflació fins al 6,3% de mitjana en 2022 i a l'1,8% de cara al 2023. Dos augments considerables si tenim en compte que el mes de febrer passat les projeccions eren del 3,6% i 1,1% respectivament.

Si comparem les previsions d'Europa amb les del govern espanyol, veiem com des de Brussel·les són lleugerament més pessimistes que l'Executiu de Pedro Sánchez, que va anunciar que consideraven que el PIB espanyol creixeria un 4,3% aquest 2022 i del 3,5% de cara a 2023. Ara bé, sí que és cert que aquest creixement per a Espanya és bastant més alt a les projeccions per al conjunt de l'eurozona que són d'un creixement del 2,7%. També cal recordar que Espanya va ser les economies més castigades per la covid l'any 2020, i, per tant, també és lògic que amb la recuperació de la normalitat també creixi més en recuperar els seus estàndards de 2019. "S'espera que la recuperació econòmica continuï a Espanya malgrat les pertorbacions creades per la guerra d'agressió russa contra Ucraïna. Les inversions del pla de recuperació i resiliència i la recuperació del sector turístic està previst que donin suport al creixement econòmic en l'horitzó de les previsions", afirma l'informe de la Comissió.

En aquesta línia, l'Executiu comunitari assenyala que després de créixer un 5,1% en 2021, l'economia espanyola s'està veient afectada pels problemes de subministraments i l'escalada de la inflació lligades a la guerra, cosa que va provocar que durant el primer trimestre d'enguany el PIB creixés només un 0,3%, tendència que continuarà durant el segon quart de l'any, quan només creixerà un 0,1%. De cara a la segona meitat de l'any la tendència hauria de canviar i el creixement hauria d'accelerar  gràcies a l'increment del turisme, les inversions del pla de recuperació i una certa reactivació del consum privat, segons apunta la Comissió. Ara bé, des de Brussel·les, també adverteixen que la deterioració del poder de compra de les llars per la inflació i la caiguda dels salaris reals tiraran a la baixa del PIB. "Els riscos a la baixa són predominants en un context de gran incertesa global", apunta l'Executiu comunitari, que destaca la inflació impulsada per una pujada dels preus de l'energia "més ràpida a Espanya que en la majoria de països de l'eurozona".

La inflació, a la baixa

Pel que fa als preus i a la inflació, Brussel·les preveu que comenci a moderar-se, tal com es pot comprovar amb l'últim IPC, "ajudat" per les mesures del govern espanyol, com els descomptes al carburant o el topall al preu del gas, de manera que la inflació se situaria en el 6,3% de mitjana durant aquests 2022, però en 2023 baixaria fins a l'1,8%. Pel que fa a l'ocupació, Brussel·les destaca que està en el seu nivell més baix des de 2008 pel conjunt de l'Estat, i espera que "el mercat laboral segueixi fort", és per això que han millorat la seva previsió al respecte rebaixant la taxa d'atur a Espanya fins al 13,4% en 2022 i al 13% de cara a 2023, nou dècimes menys del que van publicar el novembre passat.

Pel costat fiscal, Brussel·les preveu que Espanya continuï reduint el dèficit públic fins al 4,9% del PIB enguany, tres dècimes menys del projectat al novembre, i al 4,4% en 2023, dues dècimes més. El creixement econòmic i la "fortalesa" dels ingressos tributaris impulsaran aquesta reducció, encara que Brussel·les avisa que les mesures contra el conflicte a Ucraïna "pesaran sobre el dèficit". El deute públic, per la seva part, baixarà al 115,1% del PIB enguany i al 113,7% el 2023, una millora de la previsió que va fer Brussel·les al novembre.