Ja fa anys que tots els Estats membre de la Unió Europa envien els seus projectes de pressupostos a Brussel·les perquè la Comissió Europea els revisi i emeti una opinió al respecte. Normalment, Brussel·les compra els projectes, però sempre fa alguna recomanació a l'estat en qüestió perquè estigui alerta. Aquestes recomanacions, que en teoria no són obligatòries de complir, a la pràctica són com quan un professor et deia "et recomano encaridament que et llegeixis aquest article", és a dir obligatòries si no et vols buscar cap mena de problema.

Aquest dimecres ha estat el torn d'Espanya i, efectivament, Brussel·les li ha comprat el pressupost a Pedro Sánchez, però li ha fet un advertiment demanant-li prudència, ja que té un elevadíssim nivell de deute públic, que actualment es troba al voltant del 120% del PIB. Concretament, la Comissió ha demanat a l'Estat que preservi una "política fiscal prudent" a l'hora d'adoptar mesures pressupostàries per a donar suport a la recuperació i que estigui llesta per a adaptar aquestes mesures si les circumstàncies canvien.

No tot són advertiments, ja que la Comissió també ha reconegut que Espanya ha seguit la recomanació que li va fer al juny d'utilitzar el fons de recuperació per a finançar inversions addicionals i mantenir, al mateix temps, les inversions finançades per l'Estat. Els comptes planejats per a 2022, incloent-hi l'ús dels fons europeus (27.633 milions d'euros) Brussel·les preveu una contracció fiscal per Espanya, és a dir que ingressarà més del que gastarà, i ho atribueix al fet que l'any vinent s'aniran retirant les importants mesures de suport adoptades per la pandèmia.

Les normes fiscals segueixen suspeses

Tal com va passar l'any passat, Brussel·les no ha avaluat si els pressupostos permetran complir les regles de dèficit o deute perquè segueixen suspeses, com a mínim fins a l'any que ve, per a permetre que els països continuïn donant suport a la recuperació econòmica després de la Covid.

"Donat el nivell del deute públic espanyol i els grans reptes de sostenibilitat a mitjà termini abans de la pandèmia de Covid-19, en prendre mesures pressupostàries de suport, és fonamental preservar polítiques fiscals prudents per a assegurar finances públiques sostenibles a mitjà termini", es limita a recomanar la Comissió en aquest sentit. La directriu és la mateixa que per a la resta de països amb alt deute com Bèlgica, Grècia, França i Itàlia.

La Comissió subratlla, a més, la "importància" de la "qualitat de les mesures pressupostàries" i que incloguin inversions favorables al creixement, donant suport a la transició ecològica i digital, i considera que el pressupost espanyol va en aquesta direcció.

Calviño treu pit

Després d'aquesta notícia, la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha tret pit assenyalant que l'aval de la Comissió Europea als pressupostos confirma "que aquest és un govern prudent, responsable". Els pressupostos per a 2021 i 2022 "són els que Espanya necessita", ha subratllat Calviño en declaracions als mitjans, després d'intervenir en el Ple del Congrés que debat les esmenes parcials als comptes de 2022. Ha destacat que la Comissió ha confirmat la previsió de reducció del dèficit en 2021 del govern espanyol, que es prolongarà en els pròxims anys.