La Comissió Europea (CE) ha recomanat aquest dimecres a Espanya que prengui "totes les mesures necessàries" per recolzar l'economia i la recuperació posterior a la pandèmia del coronavirus en 2020 i 2021, incloses accions per protegir l'ocupació, garantir liquiditat a pimes i autònoms i mobilitzar inversió pública i privada.

Així es recull en les recomanacions de política econòmica emeses per l'Executiu comunitari, que aquest any se centren a donar orientacions sobre com actuar per pal·liar l'impacte sense precedents de la pandèmia i no a sancionar l'incompliment dels objectius fiscals, com és habitual.

Brussel·les recomana a Espanya "prendre totes les mesures necessàries per abordar efectivament la pandèmia, recolzar l'economia i la recuperació posterior" en 2020 i 2021. Adverteix, no obstant, que "quan ho permetin les condicions econòmiques, les polítiques fiscals haurien de perseguir aconseguir posicions fiscals prudents a mitjà termini i assegurar la sostenibilitat del deute, mentre es fomenta la inversió."

Es tracta de la línia general per al conjunt dels països de la UE que recomana Brussel·les, que veu justificat que de moment es mantinguin en tot el bloc les polítiques expansives, d'augment de despesa o rebaixes fiscals, per la pandèmia.

Brussel·les demana en concret a Espanya que doni suport a l'ocupació amb mesures per evitar acomiadaments, incentius a l'ocupació i el desenvolupament de competències professionals, així com "reforçar la protecció per atur, sobretot per als treballadors atípics." Espanya hauria a més "de millorar la cobertura i adequació dels seus esquemes d'ingressos mínims i suport familiar", així com l'accés a l'educació digital. En aquest sentit, recomana, d'altra banda, que el Govern "garanteixi la implementació efectiva de mesures per proporcionar liquiditat a les petites i mitjanes empresa i els autònoms, evitant els retards en els pagaments".

Brussel·les demana de també reforçar la "resiliència i capacitat" del sistema de salut. Així mateix, encoratja a "avançar inversions públiques madures" i promoure la inversió privada per impulsar la recuperació, centrant aquestes inversions en les transicions digital i ecològica.

Flexibilitat fiscal

Brussel·les ha suspès temporalment les normes de disciplina fiscal comunitàries per permetre als països que escometin la despesa necessària contra el coronavirus, pel que no avaluarà el compliment de les metes fiscals ni obrirà expedients per excés de dèficit o deute en aquest moment.

Malgrat això, la Comissió ha realitzat informes sobre la situació de tots els països de la UE ja que es preveu que la gran majoria dels Vint-i-set superi el llindar de dèficit del 3% del PIB previst en les normes.

En el cas d'Espanya, conclou que no va complir els criteris de reducció de dèficit ni de deute públic. Assenyala que està previst que el dèficit pugi al 10,3 % del PIB aquest any, un excés molt per sobre del límit que "és excepcional però no temporal", a la qual cosa suma que Espanya "no va fer prou progrés" en la reducció del seu deute públic el 2019, que es va situar en aquest exercici en el 95,5 % del PIB, molt per sobre del llindar del 60 % que marca el Tractat.

Finalment, la Comissió va publicar l'últim informe de supervisió del rescat a la banca espanyola, que conclou que "la resiliència de l'economia espanyola i el seu sector financer, així com el perfil del seu deute, redueixen les vulnerabilitats que emanen de la pandèmia de coronavirus".

Si bé l'impacte del virus sobre el sector bancari no pot ser avaluat encara, la resiliència construïda durant els últims anys ajudarà a preservar la seva estabilitat, afirma.