El Brèxit ha provocat un estat de xoc als EUA on els diaris han catalogat la victòria del Brèxit com el pitjor esdeveniment des de la crisi dels míssils, que als anys 60 va estar a punt d'enfrontar en una guerra atòmica els Estats Units i la Unió Soviètica a causa de Cuba. Wall Street ha obert amb fortes caigudes tant al Dow Jones com al S&P 500. Però entre els perdedors, l'Ibex ha estat entre el grup del davant amb unes pèrdues del 12%.

La forta presència i pes de la banca a l'Ibex ha provocat un descens similar al que ha fuetejat la Borsa de Londres. El Santander, Sabadell i Bankia han estat fortament castigats, encara que el descens més gran l'ha patit IAG, en combinar l'antiga Iberia i British Airways.

No només les borses, tots els mercats han caigut. El petroli Brent ha perdut un 4,59%, i cotitza a 49,24 dòlars, mentre el Texas baixava un 4,29%. Les matèries primeres han seguit la tendència a la baixa mentre l'or s'ha revalorat un 4,47%, fins a 1.319 dòlars l'unça.

La lliura esterlina s'ha depreciat un 10% mentre l'euro queia a 1,1015 dòlars. I aquí ja han començat les alarmes en anunciar la Reserva Federal que vigilarà la volatilitat al mercat de divises. Les guerres de divises comencen amb desordres greus entre països o blocs, com és el cas del Brèxit, i on les vies tradicionals de creixement queden interrompudes.

La Cambra de Comerç espanyola ha assenyalat que el projecte comú europeu està en "evident risc". Sense anar més lluny, el descens de la lliura esterlina pot afectar greument el nombre de turistes britànics que podrien venir aquest estiu. I el turisme procedent del Regne Unit representa una part significativa del PIB espanyol, de manera que una caiguda del 10 per cent de la xifra de turistes britànics ja repercutiria en l'economia espanyola amb la baixada d'un 0,13% del PIB. Les inversions immobiliàries britàniques són igualment importants.

Per a la Gran Bretanya, la incertesa que plana sobre les seves relacions comercials amb Europa són greus perquè és el seu primer mercat importador. I la City pot quedar relegada com a gran plaça financera mundial. Els bancs JP Morgan i Morgan Stanley ja han anunciat que reduiran les seves divisions d'inversió en Londres. Frankfurt i París es posaran en marxa. 

Tothom s'adona que ens hem ficat en un embolic. A la Xina, on els beneficis de les empreses públiques han caigut un 9%, el banc central ha posat en marxa un pla de contingència. Contingència: aquest és l'estat en què ens trobem.