L'Assemblea General del Banc Portuguès d'Inversions (BPI) ha aprovat avui el desblindatge dels drets de vot, cosa que obre el camí per tal que avanci l'oferta pública d'adquisició (OPA) de l'entitat llançada pel CaixaBank. Només una hora després de l'inici de la reunió, la tercera convocada per abordar aquesta qüestió després de les celebrades el 22 de juliol i el 6 de setembre, els accionistes van votar a favor de modificar els estatuts del banc que limiten a un màxim del 20% els drets de vot.
Aquesta era una condició de CaixaBank, principal accionista amb el 45,16% del capital, per avançar amb l'opa sobre la totalitat de les accions del BPI. La limitació fins ara vigent atorgava en la pràctica al CaixaBank un poder de decisió similar al del segon major accionista, la multimilionària angolesa Isabel Dos Santos, que té el 18,6% del capital.
El precedent
L'entitat catalana ja havia llançat una opa l'any passat amb la mateixa condició, però l'assemblea del BPI va rebutjar eliminar el blindatge i CaixaBank va acabar retirant la proposta. El banc portuguès va anunciar al febrer que estava disposat a tornar a proposar a l'assemblea l'eliminació de la limitació de drets de vot, cosa que va motivar que CaixaBank llancés a l'abril una nova oferta pel BPI, la cinquena entitat financera més gran del país en volum d'actius.
Amb uns actius valorats en prop de 40.600 milions d'euros al tancament del 2015, el BPI només és superat per l'estatal Caixa Geral de Depósitos, el Banco Comercial Portugués, el Novo Banco i recentment també pel Totta, filial lusitana del Banc Santander que va millorar en aquest "rànquing" amb la compra de Banif.
"Les millors pràctiques de govern corporatiu"
Per la seva banda, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha celebrat la decisió presa pel BPI perquè "donara estabilitat a l'entitat i permetrà aplicar el principi d'una acció, un vot, en línia amb les millors pràctiques de govern corporatiu".
A tot això, ha reiterat que l'OPA "suposa un fort compromís d'inversió amb Portugal", on CaixaBank està present des de fa més de 20 anys. Una oferta que segons Gortázar "és el millor pel futur de l'entitat i de tots els seus accionistes".
"Estem disposats a assumir el control de BPI per ajudar l'entitat a afrontar amb garanties els futurs reptes del sector financer portuguès i les exigència reguladores", ha conclòs.