Els Premis de la Fundació Banc Sabadell han premiat enguany al bioquímic Daniel López Serrano per la seva recerca en el camp de la resistència bacteriana als antibiòtics, d'una banda, i al professor Rubén Martín per la seva anàlisi "innovadora" en termes de desenvolupament sostenible i aprofitament del diòxid de carboni (CO2).

La Fundació ha reconegut els dos premiats en un dinar en què també hi ha assistit l'exconseller Andreu Mas-Colell, que ha amenitzat la trobada lloant la feina feta als premiats. Ambdós premis estan dotats amb 50.000 euros cadascun i tenen com a objectiu reconèixer la trajectòria de joves investigadors en el camp de la biomedicina i les ciències de la salut i en les ciències i l’enginyeria. 

La resistència als antibiòtics, un camp "poc treballat"

El Dr. López Serrano ha estat reconegut per la seva recerca en el camp de la resistència als antibiòtics, un camp que, diu, "està molt poc treballat" tot i ser un tema de gran rellevància en el món sanitari. De fet, segons explica el doctor, "el 35% dels pacients hospitalitzats s'infecten per bacteris resistents als antibiòtics", i d'aquests, "un 20% moriran per la infecció". Portada a nivell estatal, a Espanya això suposa unes 35.000 morts l'any, 30 vegades més que per accidents de trànsit.

La seva via de recerca és, doncs, el bacteri patògen Staphylococcus aureus multiresistent, també conegut com MRSA, que resisteix una gran gamma d'antibiòtics, i que ha colonitzat els hospitals de tot el món generant infeccions molt difícils de tractar en pacients hospitalitzats per un altre motiu.

El debat ha girat entorn el "poc interès de la indústria farmacèutica en generar uns altres antibiòtics" més resistents i el fet que "ens hauríem de plantejar no utilitzar tants antibiòtics indiscriminadament". Segons els experts, gran part del problema es basa en la sobreutilització d'antibiòtics, que "acostuma el cos i els bacteris", que s'acaben fent immunes als medicaments. 

Les empreses, ignorants "del potencial del CO2"

En l'àmbit de la Ciència i la Tecnologia, el galardonat Rubén Martín ha explicat que "les empreses no són conscients del potencial del CO2, que té una gran capacitat de reutilització i no s'utilitza".

En aquest sentit, doncs, una de les línies d'investigació més destacables de Martín es basa en dissenyar "varetes màgiques" capaces de preparar àcids grassos mitjançant la fixació de gasos contaminants com el diòxid de carboni (CO2) en hidrocarburs saturats derivats del petroli. Aquestes "varetes màgiques" són catalitzadors que permeten de dur a terme infinitat de reaccions sense que aquestes es consumeixin en el procés ni generin residus

Segons Martín, es tracta del que podria suposar "una sortida a les extremades emissions de CO2", i assegura que la seva innovació "és aplicable fins i tot en cosmètica i alimentació".

L'entrega oficial dels premis es farà el proper 18 de juliol al centre corporatiu de Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès (Barcelona) i reunirà a destacats representants de la comunitat científica. La trobada comptarà amb la presència dels guanyadors, alguns dels guardonats en altres edicions, membres del jurat, representants institucionals, comunitat mèdica, centres de recerca, universitats de tot Espanya i inversors interessats en els projectes d'investigació i ciències,