El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit modificar la seva estratègia de política monetària per situar l'objectiu d'inflació al 2% a mitjà termini, davant la definició actual que delimita estabilitat de preus com un nivell d'inflació de prop, però per sota del 2%.

Aquesta és la primera revisió de l'estratègia que el BCE emprèn des de 2003. L'objectiu d'inflació ha estat definit com a simètric, per la qual cosa les desviacions tant a l'alça com a la baixa "són indesitjables". Tanmateix, el BCE ha explicat que quan l'economia està operant a prop del límit inferior dels tipus d'interès nominals es necessiten mesures de política monetària "contundents o persistents" per evitar desviacions negatives. Aquesta situació podria implicar un "període transitori" en què la inflació se situï "lleugerament" per sobre de l'objectiu.

El Consell de Govern del BCE ha mantingut els tipus d'interès com el seu principal instrument de política monetària. La resta d'instruments, com les orientacions a futur, compres d'actius i operacions de finançament a més llarg termini, continuaran formant part de la 'caixa d'eines' i es faran servir "segons sigui necessari". "La nova estratègia és un pilar sòlid que ens guiarà en l'execució de la política monetària en els pròxims anys", ha recalcat la presidenta de l'autoritat monetària, Christine Lagarde.

El monitoratge d'inflació es continuarà fent mitjançant l'índex harmonitzat de preus al consum (IACP). No obstant això, el BCE considera que la inclusió de costos relacionats amb l'habitatge en propietat representaria millor la inflació. Atès que el projecte d'inclusió trigarà diversos anys, el BCE tindrà en compte mesuraments d'inflació que incorporin estimacions inicials del cost d'habitatge en propietat. Per valorar de forma constant la idoneïtat de la política monetària, el BCE té previst reavaluar la seva estratègia el 2025.

Canvi climàtic

La tercera pota de la revisió estratègica, després del mesurament d'inflació i l'objectiu, és la inclusió de consideracions de canvi climàtic. El BCE ha decidit incloure aquest tipus de valoracions en la seva estratègia a causa de les seves implicacions macroeconòmiques.

"Aturar el canvi climàtic és un desafiament global i una prioritat política per a la Unió Europea", ha explicat el BCE. Encara que ha reconegut que la responsabilitat "primària" és de governs i parlaments, ha explicat que l'incorporarà en la seva estratègia "dins del seu mandat".

En concret, el BCE accelerarà el seu desenvolupament de nous models i elaborarà anàlisis teòriques i empíriques per vigilar les implicacions del canvi climàtic en l'economia, el sistema financer i la transmissió de política monetària a través dels mercats financers i el sistema bancari.

L'institut emissor també desenvoluparà indicadors experimentals per a instruments financers 'verds' i per registrar l'empremta de carboni de les institucions financeres, així com la seva exposició a riscos físics derivats del canvi climàtic. D'altra banda, el BCE obligarà bancs i entitats financeres que compleixin "requisits de desglossament" en els actius parell que siguin elegibles com col·lateral (garantia) o per ser inclosos en les compres d'actius.