El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit avui mantenir totes les seves taxes d'interès, també la taxa d'interès als dipòsits bancaris, malgrat que s'esperava una rebaixa després de l'augment de la incertesa econòmica. Així, el BCE va informar que va deixar inalterats els tipus d'interès de referència a què deixa els bancs setmanalment en el 0%, que els continuarà deixant a un dia al 0,25% (facilitat marginal de crèdit) i que els continuarà cobrant un 0,40 % per l'excés de reserves a un dia (facilitat marginal de dipòsit).

Tanmateix, el Consell de Govern ha decidit modificar per tercera vegada aquest any el seu pronòstic respecte als tipus d'interès. El nou full de ruta marcat pel BCE especifica que els tipus d'interès es mantindran "en el seu nivell actual o més baixos almenys fins al primer semestre de 2020", ha explicat l'entitat.

Així mateix, l'institut emissor "té intenció de continuar reinvertint, per complet, els pagaments principals del deute que venci sota el programa de compra d'actius per un període de temps prolongat fins després que comencin a pujar els tipus d'interès", ha afegit.

La nova ronda d'estímuls aprovada pel president del BCE, Mario Draghi, també indica que és necessària una actitud "més acomodatícia" durant un període prolongat de temps. "Si el pronòstic a mitjà termini continua baixant, el Consell de Govern està determinat a actuar, en línia amb el seu objectiu de simetria en l'objectiu d'inflació", ha afegit. Per tant, el BCE ha subratllat que "està llest" per ajustar tots els seus instruments per assegurar-se que la inflació arriba a l'objectiu del 2% "de manera sostenible".

L'autoritat monetària ha avançat que ha encomanat a "comitès rellevants" de l'Eurosistema examinar opcions per complir aquests objectius, com segmentar la taxa de facilitat de dipòsit i reprendre les compres.

Creixement del PIB

El producte interior brut (PIB) de la zona euro va registrar una expansió anual de l'1,2% en el primer trimestre de 2019, la mateixa xifra que en el trimestre precedent, d'acord a les últimes dades publicades per Eurostat, l'oficina comunitària d'estadística.

D'altra banda, la taxa d'inflació interanual de la zona euro va despuntar fins a l'1,3% el juny, una dècima més que el mes precedent, a causa de la major alça dels serveis i dels aliments frescos. De la mateixa forma, la taxa d'inflació subjacent dels països que han adoptat l'euro com a moneda comuna, que és el resultat d'excloure del càlcul l'evolució de l'energia, els aliments, l'alcohol i el tabac, va escalar el sisè mes de l'any fins a l'1,1%, tres dècimes més que al maig.

Respecte a l'atur, la taxa de maig, l'última disponible, va descendir fins al 7,5%, una dècima menys que en el mes anterior i el seu nivell més baix des de juliol de 2008. En el conjunt de la UE, l'atur va caure fins al 6,3%, una dècima menys que en abril, i el millor registre des que l'any 2000 comencés a elaborar els seus registres Eurostat. La pròxima trobada del Consell de Govern del BCE se celebrarà el 12 de setembre i serà el penúltim amb Mario Draghi al capdavant de l'organisme.