El Banc Central Europeu posa a prova l'economia europea. L'entitat reduirà la compra de bons a partir del setembre, i en deixarà de comprar definitivament el desembre d'aquest any, arribant a la fi de l'expansió quantitativa, conegut com a QE. Tot i això, ha assegurat que mantindrà els tipus d'interès baixos almenys fins l'estiu de l'any que ve. 

Així doncs, l'entitat ha decidit avui que les compres de deute públic i privat continuaran sent de 30.000 milions mensuals fins el setembre, es reduiran a 15.000 milions a partir de l'octubre i finalitzaran per complet a finals de desembre del 2018. 

La fi del QE

L'expansió quantitativa va començar fa més de tres anys, quan el BCE va començar a comprar deute massivament amb l'objectiu d'animar l'economia europea, molt fràgil en el moment, i evitar alhora un possible escenari de deflació, conjuntura perillosa per l'economia europea. 

El programa de compres de deute s'ha anat allargant i ampliant, i tot i que estava previst acabar el programa de compres el proper mes de setembre, avui el BCE ha anunciat que les compres s'allargaran fins al desembre, però a un ritme inferior.

Tipus d'interès baixos fins el 2019

A més de la decisió de deixar de comprar deute, la decisió d'avui també encara la política de tipus d'interès. Així doncs, es planteja una pujada dels tipus, que actualment estan al 0%, segurament de cara l'estiu del 2019. Això implica que s'encariria el deute, tenint un impacte directe i notori pel que fa a individuals i empreses, que hauran de pagar més diners en concepte d'interessos dels deutes que tinguin.

El Consell ha anunciat, de fet, que els tipus es mantindran als nivells actuals fins l'estiu del 2019, i en qualsevol cas, tant temps com sigui necessari per assegurar que l'evolució de la inflació "roman en línia amb les expectatives actuals d'un ajustament sostingut", de cara el seu objectiu lleugerament inferior al 2%. 

El president del BCE, Mario Draghi, i el nou vicepresident, Luís de Guindos, explicaran en una conferència aquesta tarda les noves decisions del Consell de Govern i presentaran les noves projeccions econòmiques de creixement i inflació de l'entitat. 

L'euro perd força davant la notícia

La novetat ha portat conseqüències a la moneda europea, que ha perdut força davant el dòlar.  Concretament, el canvi de l'euro, que abans de conèixer la decisió del BCE arribava als 1,1851 dòlars, ha reaccionat baixant fins als 1,1717 dòlars, el seu pitjor encreuament davant de la moneda nord-americana des del passat 6 de juny.