La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha assegurat aquest dilluns que la institució europea apujarà els tipus d'interès tant com sigui necessari per aconseguir l'estabilitat i arribar a la "fase adequada", després que la inflació assolís el passat mes d'octubre una taxa rècord del 10,6%. "No hem acabat i tenim molt per fer", ha apuntat Lagarde durant la seva intervenció davant la comissió parlamentària d'Afers Econòmics i Monetaris, on ha assenyalat que farà "el necessari" perquè la inflació torni al 2% a mitjà termini. Tot i que els tipus d'interès seran la principal eina del BCE per lluitar contra l'alta inflació, la presidenta de la institució ha advertit que caldrà temps per notar l'efecte de la pujada en l'economia europea. 

El passat mes d'octubre, la inflació de la zona euro va assolir un rècord històric del 10,6%, un nivell elevat que Lagarde no considera el pic màxim. De fet, ha afirmat que li "sorprendria" que fos així perquè que hi ha "massa incertesa en els preus", especialment pel que fa a l'energia i a la cistella de la compra. En aquesta línia, la presidenta del BCE ha apuntat que "la inflació disminuirà gràcies a les polítiques monetàries i a la desaparició dels colls d'ampolla", encara que ha apuntat que, de moment, no ha vist "els components ni la direcció que portin a pensar que s'ha aconseguit el pic de la inflació o que disminueixi en poc temps".

Lagarde defensa la pujada dels tipus d'interès

Segons Lagarde, els tipus d'interès són el millor mecanisme del qual disposa el BCE per reduir la pressió sobre la demanda, "encarint la prestació de diners i influint a com la gent i les empreses gasten, estalvien o inverteixen". "Sí, pujarem els interessos i hem de reduir la demanda. Ho farem, no ens distraurem", ha subratllat la màxima dirigent del banc central, que ha assegurat que els pujaran "als nivells necessaris per assegurar que la inflació torna al nostre objectiu a mitjà termini del 2% en temps adequat". Lagarde, però, ha alertat que les decisions dependran de les dades que es vagin coneixent.

Toc d'atenció del BCE

D'altra banda, la màxima dirigent del banc central ha recordat que els pressupostos presentats pels Estats membres també poden contribuir a pressionar més l'economia i, com a conseqüència, a una inflació més elevada. És per això que ha demanat que les mesures fiscals siguin "temporals, adaptades i enfocades a les classes més vulnerables". "La política fiscal ha de ser considerada i no sumar a les pressions inflacionistes", ha recalcat. Lagarde ha aprofitat la seva intervenció per donar un toc d'atenció als països amb les xifres d'endeutament més elevades, entre els quals es troba l'Estat espanyol, i ha insistit que impulsin polítiques fiscals amb l'objectiu de demostrar "que estan disposats a combatre els alts nivells de deute públic".