El Barcelonès s'ha mantingut el 2016 com la comarca més competitiva de Catalunya i ha ampliat significativament les distàncies amb la resta de territoris, segons consta a l'Índex de Competitivitat de la Federació Empresarial del Gran Penedès. L'autor de l'estudi, David Moreno, ha presentat l'informe aquest dimecres a Foment del Treball juntament amb el president d'ADEPG, Martí Sistané, i la seva vicepresidenta, Anna Cols.

L'edició d'aquest any ha introduït nous indicadors per determinar millor la competitivitat dels diferents territoris, com per exemple l'esperit emprenedor mitjançant el nombre de societats constituïdes i la innovació i el desenvolupament tecnològic, segons les sol·licituds de patents i marques. Aquestes millores introduïdes a l'Índex han comportat un distanciament més gran de Barcelona amb la resta de comarques catalanes, ja que obté una puntuació de 75,3 sobre 100, el que suposen 12 punts més que en l'edició anterior i augmenta així en gairebé 10 punts la distància respecte a la segona comarca més competitiva, el Vallès Occidental, amb 54,5 punts.

Destaca també la tercera posició, que l'ocupa el Gironès amb 51 punts després d'escalar dos llocs i substituir el Baix Llobregat, que havia ocupat tradicionalment el tercer lloc. Moreno ha destacat que els principals avantatges de les comarques més ben posicionades són la proximitat amb els mercats, una presència més gran de mà d'obra qualificada, les principals infraestructures de transport i millors serveis de transport públic, i un desenvolupament de serveis empresarials més gran per millorar la competitivitat empresarial.

Coneixement versus falta de sòl

El Barcelonès té com a gran avantatge la potència en una activitat terciària intensiva en coneixement, mentre que la seva principal debilitat és la falta de sòl disponible, així com l'impacte mediambiental de l'activitat residencial i productiva. Moreno ha ressaltat l'avanç en el rànquing del Moianès (+12 posicions); així com el Solsonès (+9 posicions), amb molta activitat emprenedora, i el Priorat (+8), sobretot en innovació en comercialització, mentre que destaquen els descensos del Baix Ebre (-9 posicions) i Aran (-8 posicions).

A la cua del rànquing se situen el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, la Terra Alta i la Ribera d'Ebre.