Barcelona tindrà el seu segon ordinador quàntic, que se suma al que ja es va anunciar fa un any. La qüestió és que Catalunya ha estat seleccionada pel consorci de supercomputació de la Unió Europea per acollir i operar un dels primers ordinadors quàntics d'Europa. La infraestructura s'instal·larà al Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), qui ha donat la notícia aquest dilluns. A més, s'integrarà al superordinador MareNostrum 5, el més potent a tot l'estat espanyol (i dels més avançats del continent). La inversió serà de 12,5 milions d'euros, cofinançada al 50% per la UE i la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial (SEDIA). 

El nou ordinador tindrà el potencial d'augmentar l'impacte de la recerca i la innovació perquè permetrà solucions que superin les capacitats dels actuals supercomputadors. És un dels primers resultats del programa Quantum Spain, iniciat el 2021 pel govern espanyol mitjançant la SEDIA i coordinat per la Xarxa Espanyola de Supercomputació (RES). Aquest programa pretén impulsar i reforçar l'ecosistema de computació quàntica, amb l'objectiu tant de reforçar el seu paper a Europa com d'atraure inversió.

Una xarxa europea

El director del BSC; Mateo Valero, ha afirmat que la nova infraestructura "permetrà avançar en múltiples aplicacions acadèmiques". "Aquesta nova fita permetrà que el BSC tingui un paper decisiu a Europa en aquestes noves tecnologies que formaran part de la societat del futur, i reforça el paper del BSC com un dels líders de la supercomputació a Europa", ha afegit.

La nova xarxa europea de computació quàntica estarà disponible el semestre del 2023, amb finalitats de recerca i desenvolupament (R+D). I ho estarà per a una àmplia gamma d'usuaris, com les comunitats científiques, la indústria i el sector públic, sense importar en quin país de la UE es trobin. "La infraestructura acosta Europa als seus objectius digitals per a aquest decenni, en què la UE pretén situar-se a l'avantguarda de les capacitats quàntiques, recolzant-se en els programes nacionals ja iniciats, com és el cas del Quantum Spain", ha explicat el BSC en una nota de premsa. Més enllà de Catalunya, s'han seleccionat cinc països més per a la xarxa europea de computació quàntica: Alemanya, la República Txeca, França, Itàlia i Polònia.

La computació quàntica

Es preveu que els ordinadors quàntics atenguin la creixent demanda de recursos i de computació quàntica, així com nous serveis potencials per part de la indústria i la investigació europees. La idea és afegir noves capacitats a la xarxa europea de supercomputació, per tal de resoldre més ràpidament problemes complexos en àmbits com la salut, el canvi climàtic, la logística o l'ús de l'energia. Entre les aplicacions potencials de la computació quàntica destaca l'optimització de fluxos de trànsit i problemes numèrics fonamentals en química i física per al desenvolupament de nous fàrmacs i materials.