Bankia ha obtingut un benefici net de 142 milions d'euros en la primera meitat de 2020, un 64,4 % menys que un any abans, després de dotar 310 milions d'euros en provisions per afrontar la crisi generada per la pandèmia del coronavirus, segons ha informat aquest dimarts al supervisor borsari, la CNMV.

En els tres primers mesos de 2020 el banc va guanyar 94 milions i va destinar a provisions 125 milions, però entre abril i juny, durant el període d'alarma i amb bona part de l'economia paralitzada, el benefici va ser de 48 milions després de dotar de forma extraordinària 185 milions, detalla Bankia en una nota de premsa.

Malgrat aquestes provisions, amb les mesures de flexibilització dels reguladors, la ràtio de capital de màxima qualitat del banc, CET1 fully loaded, amb tots els requeriments complerts, va arribar al 13,95 %, és a dir, va millorar en 100 punts bàsics en només tres mesos.

Suport als clients

Respecte a les mesures de suport als clients -del Govern i de la mateixa entitat- Bankia ha concedit 4.080 milions d'euros en moratòries hipotecàries des de l'inici de la crisi i 330 milions en solucions de consum.

El volum del finançament amb aval de l'ICO concedit per l'entitat ha assolit els 7.450 milions d'euros, la qual cosa representa el 18 % de tot el crèdit a empreses concedit en el semestre.

Inversió creditícia

Malgrat l'impacte de la Covid-19, Bankia ha elevat un trimestre més la inversió creditícia sana, així com les quotes de mercat en segments clau per al banc. En concret, el saldo de crèdit no dubtós (habitatge, consum, empreses i promotor) assoleix els 110.400 milions d'euros, la qual cosa suposa un creixement del 3,5 % des del tancament de 2019 i d'un 3,3 % respecte al primer trimestre de 2020.

La formalització d'hipoteques va créixer fins als 1.461 milions d'euros en el semestre i el juny va registrar una nova producció de 308 milions d'euros, afegeix l'entitat. La taxa de mora es va situar en el 4,86 %, 18 punts bàsics menys que la corresponent al tancament de 2019, mentre que la taxa de cobertura va millorar en 1,6 punts percentuals, fins al 55,6 %. Els actius improductius nets (NPAs), que uneixen els crèdits dubtosos i els actius adjudicats, van descendir en el trimestre fins a representar el 3,1 % dels riscos totals, molt a prop de l'objectiu del 3 % establert en el Pla Estratègic 2018-2020.

Marge d'interessos

El marge d'interessos -que recull la major part dels ingressos- va sumar 922 milions, un 9,4 % menys que un any abans a causa de l'impacte de la corba de tipus en el rendiment de la cartera creditícia i per la menor contribució d'interessos de la cartera de renda fixa i els dubtosos. No obstant això, el marge creix un 1,3 % respecte al primer trimestre de 2020 gràcies a l'increment del finançament del BCE remunerat a tipus positius i per l'estalvi en costos financers.

A tancament de juny, les despeses d'explotació van restar al compte 890 milions d'euros després de baixar un 2,4 % interanual, encara que la caiguda va ser del 7,1 % respecte al trimestre anterior.

Pel costat dels ingressos, les comissions netes van augmentar un 9,5 % interanual en el semestre (+5,8 % davant el primer trimestre de 2020) a causa del bon comportament de les relatives al negoci bancari més recurrent amb clients i de les generades pel negoci a l'engròs.