La marca Bankia està a punt d'extingir-se després de l'anunci de fusió amb CaixaBank. Però, mentre l'entitat continua sent independent, presenta els seus resultats com a tal. Durant els nou primers mesos d'un any marcat per la pandèmia, Bankia ha obtingut un benefici de 180 milions d'euros, la qual cosa suposa un 68,8% menys respecte l'any anterior. Això es deu al menor resultat generat per les operacions financeres, així com per les noves provisions en el context del coronavirus.

En concret, l'entitat ha efectuat en el tercer trimestre una dotació de provisions de caràcter extraordinari de 155 milions d'euros que —afegits als realitzats en la primera meitat de l'any— sumen 465 milions. L'objectiu d'aquestes dotacions és reforçar encara més el balanç i comptar així amb la màxima flexibilitat per atendre les necessitats financeres futures dels clients.

En l'últim trimestre analitzat —entre juliol i setembre— el benefici de l'entitat va ser de 37 milions, després que en el primer i segon trimestre de l'any sumés 48 i 94 milions respectivament. El banc nacionalitzat, en el qual l'Estat conserva un 61% del capital després del rescat de 22.424 milions, acumula un excés de capital de més de 2.500 milions, complint l'objectiu que s'havia marcat l'entitat en el pla estratègic 2018-2020.

Folgança de requeriments de capital davant la fusió

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha posat de relleu que l'entitat ha complert un dels objectius més rellevants del seu Pla Estratègic 2018-2020, que era, "sense cap dubte", la generació dels 2.500 milions d'euros de capital. En aquest sentit, el conseller delegat de Bankia, José Sevilla, ha subratllat que la fusió amb CaixaBank que es presentarà a la junta d'accionistes el pròxim 1 de desembre, és "la millor manera de posar de relleu aquest fort excés de capital" que Bankia generat als últims exercicis.

A més, la ràtio de capital de màxima qualitat (CET 1 'fully loaded') se situa en el 14,79%, el que suposa un augment en l'acumulat de 2020 de 177 punts bàsics. 

El marge d'interessos, que mesura la capacitat d'un banc de guanyar diners amb la seva activitat tradicional de captar i deixar diners, cau un 7,2% interanual fins als 1.411 milions. Des del banc destaquen també "el bon comportament de les comissions (+10,5%) i la reducció de les despeses d'explotació (-2,8%)".

El millor tercer trimestre en formalització d'hipoteques

A més, l'entitat ha concedit més de 4.136 milions d'euros en moratòries hipotecàries a través de 40.266 operacions i uns altres 346 en "solucions de consum". Quant als avals públics, l'entitat ha assolit els 9.000 milions d'euros de volum de finançament amb avals ICO, el 21,1% sobre el total del crèdit a empreses concedit en els nou primers mesos.

L'entitat destaca l'activitat comercial del tercer trimestre, amb més de 800 milions en formalitzacions d'hipoteques, el que suposa el "millor tercer trimestre de la història de Bankia". Moltes decisions de les famílies s'havien posposat durant la pandèmia, amb la qual cosa s'han concentrat després de l'estiu. El volum de formalitzacions ha assolit entre gener i setembre els 2.262 milions, un 9,1% més. Malgrat l'impacte de la pandèmia, Bankia ha aconseguit mantenir també la inversió creditícia sana, en 110.100 milions d'euros.

Sobre la morositat, una cosa que preocupa en gran manera el sector per la crisi, de moment l'entitat no es veu afectada per això. La seva taxa de mora es va quedar a tancament del tercer trimestre en el 4,9%, deu punts bàsics menys que al finalitzar el 2019.

 

Imatge principal: Foto d'una oficina de Bankia davant una de CaixaBank. Foto: Efe