Bankia va destinar gairebé 23 milions d'euros durant 2020 a projectes socials i mediambientals impulsats per un total de 925 associacions, segons ha informat l'entitat bancària en un comunicat. Aquesta quantitat suposa un increment de l'1,9% respecte al que es va destinar el 2019.

Aquests projectes haurien beneficiat prop de 650.000 persones de tot Espanya i anirien en la línia de cinc àmbits d'actuació: desenvolupament local, medi ambient, ocupacióús i formació, discapacitat i habitatge.

En el context actual marcat per l'impacte de la Covid, Bankia va impulsar un Pla d'Emergència Covid, dotat amb gairebé 300.000 euros. Entre les diferents actuacions destaquen una gran campanya en favor del Banc d'Aliments i iniciatives locals de suport a residències d'ancians, persones amb discapacitat i associacions amb necessitats urgents de material de protecció o d'aliments.

Compromís amb la societat

El director de Gestió Responsable de Bankia, David Menéndez, ha destacat "que l'any passat s'ha posat de manifest, més que mai, la importància que tenen en l'àmbit local, regional i nacional els projectes socials i mediambientals amb els quals estem compromesos amb l'objectiu de recolzar a la societat i respondre a les necessitats específiques dels col·lectius més vulnerables".

En l'àmbit de desenvolupament local, l'entitat va destinar 4,42 milions a les onze fundacions d'origen, dels quals gairebé la meitat es van dedicar a les convocatòries socials a què es van presentar 1.043 entitats i gràcies a les quals van rebre ajuts un total de 506 associacions. El director de Gestió Responsable de Bankia ha posat en relleu "la bona col·laboració amb totes i cada una de les fundacions d'origen gràcies a les quals, de manera conjunta, arribem a les entitats locals que treballen en el dia a dia per recolzar a aquells col·lectius que més el necessiten en el difícil context actual".

Bankia també impulsa cada any el programa intern 'Xarxa Solidària', al que va destinar 1,35 milions d'euros el 2020, i a partir de la qual l'entitat facilita als empleats la possibilitat de triar 250 projectes concrets per recolzar econòmicament en tot el territori.

Medi ambient i formació

Bankia va posar en marxa el Pla d'Ecoeficiència i Canvi Climàtic 2017-2020 per incorporar la gestió ambiental en el procés de presa de decisions de l'organització. A més, l'ampliació de la línia de convocatòries mediambientals llançada el 2019 a totes les fundacions d'origen va permetre donar suport amb gairebé mig milió d'euros a un total de 49 iniciatives a 18 províncies.

En l'àmbit de l'ocupació i la formació, Bankia va destinar gairebé 800.00 euros a fomentar l'ocupació perquè majors de 45 anys, dones víctimes de violència de gènere i clients del banc aturats amb necessitats especials trobessin un lloc de treball.

L'entitat també va col·laborar amb Randstad en el programa 'Ocupació en Xarxa', que permet trobar un lloc de treball a clients a l'atur, i amb UNIR va posar en marxa el passat exercici dues convocatòries de 'Vivers d'Ocupació' per a clients.

En el suport a l'ocupació dels joves amb talent musical, l'entitat financera ha donat una oportunitat laboral a 250 joves des que va crear l'Orquestra Simfònica de Bankia el 2015 per fomentar la formació contínua i la inserció laboral dels instrumentistes que haguessin finalitzat el seu període de formació reglada.

L'entitat també aposta pel model educatiu de la Formació Professional i la seva modalitat dual amb el seu suport a Fundació Bankia, centrada en l'impuls de projectes desenvolupats entre centres educatius i empreses, investigació i difusió de l'FP per millorar l'ocupabilitat dels estudiants i enfortir el teixit productiu, especialment el de les pimes.

Discapacitat i habitatge

Durant el 2020, un total de 210 ONG a Espanya van rebre el suport de Bankia amb 2,2 milions d'euros per millorar les possibilitats laborals de persones amb discapacitat sensorial, física o intel·lectual.

A més, Bankia ha promogut durant el 2020 el lloguer social i compta amb 3.800 habitatges destinats a aquesta modalitat a través del Fons Social d'Habitatge i dels acords firmats amb la Comunitat de Madrid, Castella-La Manxa, Canàries, Catalunya, la Comunitat Valenciana i La Rioja.

Bankia relaciona la seva activitat social amb la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, contribuint de manera prioritària a cinc d'ells: Acció pel Clima (ODS 13), Treball Decent i Creixement Econòmic (ODS 8), Educació de Qualitat (ODS 4), Ciutats i Comunitats Sostenibles (ODS 11) i l'ODS 17, transversal a tots ells, Aliances per aconseguir els Objectius.