La inflació seguirà pujant, i molt. És el que calcula el Banc d'Espanya, que aquest dimarts ha doblat la seva previsió d'inflació per a 2022 a l'Estat espanyol fins al 7,5%, davant el 3,7 % que preveia al desembre. També ha rebaixat la seva previsió de creixement per a aquest any al 4,5%, gairebé un punt per sota de les projeccions de desembre de 2021, a causa de l'esclat de la guerra d'Ucraïna, que ha suposat "una pertorbació econòmica molt severa", i a la "recrudescència de les pressions inflacionistes". És el que s'indica en el que s'ha publicat aquest dimarts, concretament en les projeccions macroeconòmiques de l'entitat per al període 2022-2024. En elles es calcula que es retarda la recuperació del PIB prepandèmia al tercer trimestre de 2023, a més d'aquest augment de la inflació. D'altra banda, es preveu que l'activitat mantingui "un elevat grau de dinamisme" en els dos propers anys, amb un creixement previst del 2,9% el 2023 i del 2,5% el 2024.

Segons el Banc d'Espanya, la inflació descendiria fins al 2% el proper any i fins a l'1,6% el 2024, com a conseqüència d'una "relaxació dels preus" de l'energia a partir de juliol d'aquest any. Però sempre sobre la base d'una "reduïda magnitud dels efectes de segona volta" sense que les pressions inflacionistes es traslladin a preus i salaris. Les mesures del govern espanyol per contenir els preus en restaran entre 0,5 i 0,8 punts a la inflació mitjana anual, segons els càlculs de l'entitat. Es tracta d'uns pronòstics que no tenen en compte la proposta de limitar a 30 euros al mercat ibèric d'electricitat el preu del gas per a les centrals que utilitzin aquesta matèria primera en la generació elèctrica. No obstant això, l'informe assenyala que aquesta mesura podria suposar "un impacte significatiu" sobre el preu de la llum pagat pels consumidors.

El menor creixement previst per al 2022 s'explica fonamentalment en l'evolució de la demanda nacional (consum i inversió), que passa d'aportar 4,4 punts al creixement en les projeccions de desembre a sumar només 3,3 punts ara. També s'ha de tenir clar que baixa el consum de les llars, del 5,1% al 4,5%, i sobretot la inversió, del 7,8% previst el desembre al 4,5% actual. El Banc d'Espanya explica que "l'augment de la incertesa" per la guerra d'Ucraïna "hauria pogut començar a fer efecte en les decisions de despesa de les llars", una situació en la qual també influeixen "les alteracions a les cadenes d'aprovisionament i, sobretot, la minva de poder adquisitiu, com a conseqüència de l'augment de la inflació."