Les Illes Balears aixecaran algunes de les restriccions imposades al sector de l'hostaleria i la restauració i el País Valencià ja ha anunciat que ho està estudiant i aquest dijous emetrà la seva decisió definitiva. Les bones dades epidemiològiques de les dues comunitats, juntament amb les demandes del sector, que ha patit especialment durant la crisi de la Covid, fan que els seus presidents s’hagin plantejat donar una mica més d’aire al sector.

Per una part, la presidenta balear, Francina Armengol, ja ha anunciat que partir d’aquest dissabte dia 24 d’abril, s’endarrerirà el toc de queda una hora, a partir a les onze de la nit, i que la restauració podrà obrir en horari nocturn. Concretament, els bars i restaurants podran ampliar l’horari de les terrasses de 20:30 h fins a les 22:30 h. Tot i això, l’interior dels establiments només podrà obrir fins a les cinc de la tarda, tal com estava establert fins ara. 

Per l’altra part, el president valencià, Ximo Puig, va avançar el dissabte passat que la Mesa Interdepartamental del govern valorarà aquest dijous si alleugereix les restriccions per al sector. Cosa que demanen els restauradors des de ja fa temps davant les bones dades epidemiològiques que hi ha a la comunitat. De fet fa més d'un mes sent la regió amb incidència de la Covid de tot l'Estat.

Tot i això, Puig, va assegurar dissabte passat que en la reunió de la Interdepartamental es poden "flexibilitzar" algunes de les restriccions contra la pandèmia, però va demanar "que ningú pensi en un canvi disruptiu", perquè no pot ser així.

A més, també va insistir que la desescalada al País Valencià "ha de ser prudent", i per això es continuarà "amb la màxima prudència", i encara que es puguin relaxar algunes restriccions tota la societat ha fet "molts sacrificis" com perquè es puguin "dilapidar".

És per això que els hostalers reclamen allargar el tancament dels locals i equiparar-lo al toc de queda, recuperar el 50% d'aforament d'interior i l'ús de les barres, i que les noves mesures entrin en vigor el dilluns 26 d'abril.

Catalunya no mou fitxa

A Catalunya, per contra sembla que el Govern no està disposat a aixecar les dures restriccions per al sector. De fet, s'espera que, com a molt, el Procicat deixi que la restauració dels centres comercials pugui començar a obrir a partir de dilluns.

Ara bé, aquesta obertura seria amb les mateixes condicions que la restauració de carrer, és a dir, que els restaurants podrien obrir des de les 7:30 h fins a les cinc de la tarda, tant en interiors com exteriors. A més només podria haver-hi un màxim de 4 persones per taula, i als interiors només es pot omplir un màxim del 30% d'ocupació i un màxim de 4 persones.

Ara bé, el gremi de restauradors ja ha reclamat que s'iniciï, a partir del dilluns 26, el procés de desescalada del sector. En un comunicat, emès aquest dimecres al matí, reclamen que amb la suspensió del confinament comarcal, tots els bars i restaurants puguin obrir fins a l'hora del toc de queda. 

El gremi també assegura que no es pot condicionar l'allargament dels horaris a la fi de l’estat d’alarma, ja que els restauradors fa mig any que no serveixen sopars i l’espera se'ls està "fent eterna". I recorden que "massa empreses se'ns han quedat pel camí i no podem resignar-nos".  

Sobre la possible obertura de la restauració dels centres comercials i que s'equiparin les seves restriccions a la restauració de carrer, el gremi considera que "no és desescalar" sinó que és "posar fi a una discriminació que mai s’hauria d’haver produït".