Badalona és la ciutat de l'Estat espanyol en la qual les famílies han de dedicar més part dels seus ingressos al lloguer, amb un esforç econòmic del 36,4%, segons un estudi elaborat per la companyia de valoració TecniTasa, publicat aquest divendres. Així, una família amb uns ingressos mitjans de 2.920 euros dedica 1.064 euros en pagar la renda. Barcelona ocupa el segon lloc, amb un esforç del 35,7% per pagar les rendes del lloguer, mentre que a Palma de Mallorca les famílies han de destinar el 34,4% dels seus sous per a aquest final.

Al contrari, Jaén és la ciutat espanyola analitzada per TecniTasa on menor és aquest esforç. El preu mitjà del lloguer se situa en els 468 euros, mentre que els ingressos familiars se situen en els 2.862 d'euros, la qual cosa fa que l'esforç econòmic sigui del 16,4%. També resulten accessibles altres ciutats com Càceres, on l'esforç és del 18%; Orense, del 18,8%; o Castelló, del 18,9%.

Des de TecniTasa assenyalen que el mercat del lloguer "està prenent un important protagonisme" i s'espera que segueixi a l'alça el 2022 "atenent la combinació d'elevat IPC i baixos tipus d'interès al mercat". Això també pot afavorir la inversió immobiliària com a valor refugi. El director tècnic de Tecnitasa, Fernando García Marcos, recorda que es tracta de "dades mitjanes" i que, per tant, aquesta situació no es produeix en totes les àrees de la ciutat ni afecta a totes les famílies.

El president de TecniTasa, José María Basáñez, afegeix que el mercat del lloguer s'està veient afectat en l'actualitat per la pujada de l'IPC i per l'increment de la demanda. "A això se suma la retirada d'habitatges del mercat que s'ha produït últimament. Tot això podria provocar un increment en els preus del lloguer al pròxim exercici", apunta Basáñez.

A més, hi ha unes altres quatre ciutats i capitals, segons TecniTasa, on els seus ciutadans també han de destinar un import alt de la seva renda per poder llogar un pis: La Corunya (32,6%), l'Hospitalet de Llobregat (31,8%), Bilbao (31,3%) i Màlaga (30%). Altres poblacions amb percentatges ressenyables són: Sant Sebastià (29,5%), Madrid (29,1%), Alacant (28,1%) i València (28%).

Les deu capitals el coeficient de les quals entre la renda familiar i l'esforç per llogar un habitatge està per sota del 20 % són Jaén, on cal dedicar poc més del 16% de la renda familiar; Càceres, amb un 18%; Orense, on el coeficient ascendeix al 18,8%; Castelló (18,9%), Burgos (19,3%), Oviedo (19,4%), Badajoz (19,6%), Lleó (19,7%) i Lugo i Logronyo amb 19,8%.