L'allau d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) ha generat una càrrega de feina mai vista entre els treballadors del SEPE. Envellida i insuficient, la plantilla s'ha vist obligada a fer hores extres sense cobrar i s'ha sotmès a un estrès que els deixarà seqüeles, assegura el Miguel Ángel, un dels 580 treballadors de l'organisme a Barcelona.

Els empleats constaten que hi ha "moltíssims errors" en les nòmines de l'atur i creuen que trigaran mesos a corregir-los. Per evitar problemes en les desafectacions de treballadors d'empreses que reprenguin l'activitat, el Col·legi Oficial de Gestors Administratius demana poder accedir al sistema del SEPE, agilitzar el "desmuntatge" dels ERTO i evitar, així, noves errades.

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) ha reconegut més del 98% de les prestacions per ERTO presentades des de l'inici de la pandèmia i, fins ara, ja han abonat més de 3,4 milions d'euros. El director general de l'organisme, Gerardo Gutiérrez Ardoy, va assegurar aquest dijous que el ritme de reconeixement "ha recuperat la normalitat", ja no hi ha prestacions pendents per reconèixer i la plantilla està centrada a corregir les errades.

Malgrat això, els errors detectats en les prestacions d'atur són tants i de tota mena que els treballadors alerten que no podran corregir-los tots en tres mesos, assegura Miguel Ángel Garcia, que fa 34 anys que treballa a la direcció provincial del SEPE a Barcelona.

En la mateixa línia, Enric Medina, un empleat de l'organisme a Granollers, considera que el temps que trigaran a esmenar les errades es pot allargar més -fins i tot més enllà de l'estiu- si s'obren les oficines al públic.

Milers d'errors en les nòmines

L'experiència viscuda a les cases de la plantilla del SEPE "no es pot comparar" amb cap altra situació, "ni amb els pitjors anys de la crisi", explica el Miguel Ángel, que és delegat sindical de la CGT. A Catalunya ja hi ha més de 97.400 expedients temporals que afecten 717.800 persones, i més del 70% es concentren a la demarcació de Barcelona.

Segons càlculs del Govern, unes 80.000 persones encara no han cobrat la prestació per desocupació. A banda dels impagaments, despatxos d'advocats, sindicats i patronals han denunciat que hi ha milers d'errors en les nòmines que ha enviat el SEPE, amb quantitats que poden ser inferiors als 100 euros.

Situació angoixant

"La situació és i ha sigut molt angoixant, l'allau de prestacions és tal que és inassolible", diu aquest empleat del servei públic estatal d'ocupació. No és el mateix, explica, tractar amb l'usuari directament que fer-ho per via telemàtica.

"No tothom té correu electrònic, i molts del que el tenen no el fan servir molt. A vegades tens un número de telèfon on trucar però moltes trucades no es contesten. També es donen casos de persones sense cap dada personal i es fa impossible contactar amb ells", relata.

Aquesta situació sobrevinguda ha arribat de ple en una plantilla envellida, amb una mitjana d'edat de més de 50 anys, i on les jubilacions són vàries cada mes. Des de l'inici de la crisi sanitària, l'administració ha contractat més de 1.000 persones a l'Estat, 81 per a tot Catalunya. Amb tot, els nouvinguts estan fent formació i no poden fer la mateixa feina que la resta.