El 72% dels treballadors per compte propi es planteja tancar o reduir la seva plantilla en cas que hi hagi un nou confinament, segons es desprèn de la nova edició del baròmetre 'Situació Autònoms' realitzat per la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA).

Segons ATA, el pessimisme en les perspectives econòmiques pels últims esdeveniments imposats pels nous tancaments de sectors econòmics per indicació del Ministeri de Sanitat i els nous contagis de Covid a Espanya es reflecteixen en les respostes d'aquest cinquè baròmetre.

De fet, el 20,1% dels autònoms, quatre punts més que a l'anterior baròmetre, creu que un nou confinament suposaria el tancament definitiu del seu negoci. D'altra banda, el 35,4% ha assenyalat que és possible que un nou confinament signifiqués el tancament definitiu del seu negoci, mentre que un 16,4% diu que hauria de reduir la seva mida per poder continuar.

El president de ATA, Lorenzo Amor, ha afirmat que els autònoms estan en una situació d'emergència, per la qual cosa ha llançat un 'SOS' al Govern.

"És necessari implementar mesures que salvin les activitats dels autònoms, les seves empreses i els llocs de treball que generen", ha assegurat Amor, després d'apuntar que "cada dia que passa es va deteriorant més l'economia de la majoria dels autònoms". "Tornem a estar en una situació extraordinària que necessita de mesures extraordinàries", ha remarcat.

Del baròmetre es desprèn que gairebé el 80% dels autònoms han vist com la facturació del seu negoci s'ha reduït respecte a l'any anterior, mentre que un de cada deu assegura que s'ha mantingut i gairebé un 5% considera que fins i tot ha augmentat.

En aquest últim cas, gairebé el 86% d'aquest 5% ha apuntat que l'increment de la seva facturació ha estat d'entre un 10% i un 40% de la seva facturació respecte a l'any anterior, mentre que el 2,86% restant ha assegurat que el seu negoci va millor ara que l'any passat.

No obstant això, segons ATA, "molt més complicada està sent la situació per a un 14,24% dels autònoms que no estan ingressant res".

De fet, dels que han reduït els seus ingressos, un 57% ha vist reduït la seva facturació en un 60% o més en comparació amb l'any passat, mentre que per a tres de cada quatre autònoms la seva facturació ha caigut en un 40% o més.

"Fracàs" de la prestació per cessament d'activitat

L'estudi també ressalta que la morositat continua sent un dels principals problemes dels treballadors per compte propi. De fet, segons el baròmetre, un de cada tres autònoms diu que la pateix.

LLIGA ha apuntat a més que s'ha constatat "el fracàs de la prestació de cessament d'activitat que es podia sol·licitar des de l'1 de juliol". "És una prestació que no té a veure amb el context real que viuen els autònoms. Només un 5% dels autònoms l'ha sol·licitat i tot just a un 4% del total la hi han concedit (se li concedeix al 79% d'aquest 5%), principalment per no poder acreditar el període mínim de cotització", explica la Federació.

A més, per estar en pluriactividad se li ha denegat al 10,8% i per haver estat de baixa, per exemple, per paternitat o maternitat, amb què no és compatible, al 5,4%.

"El fracàs d'aquesta prestació es fa encara més patent en preguntar-li als autònoms si consideren fonamental el cobrament de qualsevol mesura de cessament d'activitat (ordinària o extraordinària) per a la continuïtat del seu negoci", es ressalta al baròmetre.

El 78,2% veu aquesta eina imprescindible, mentre que, al contrari, el 14,1% no el considera fonamental i seguirà endavant malgrat tot.

D'altra banda, preguntats per les eines que s'han plantejat per fer realitat la recuperació, la majoria dels autònoms coincideix que la reducció de traves administratives és la principal eina a implantar i també veuen "molt necessari" que existeixin ajuts per al foment de la reemprenedoria.

Fins ara, gairebé el 40% dels autònoms ha assenyalat que ha incorporat tota la seva plantilla, mentre que un 26,3% no ha incorporat tots els seus treballadors i el 4,5% creu que els incorporarà en els propers dies. Al contrari, el 21,1% no sap si podrà donar d'alta econòmicament algú i el 8,3% creu que no ho farà.

Respecte al manteniment de la plantilla després dels sis mesos d'incorporació el primer treballador, només el 27,8% dels autònoms asseguren que podrà mantenir tots els seus empleats, xifra que a l'anterior baròmetre rondava el 32,9%.

Complicat mantenir l'ocupació

Tanmateix, un de cada quatre no creu que pugui fer-ho (28,6%), als que cal sumar els que no puguin mantenir tots (27,8%) que contesten que mantindran ocupació, però reduiran la mida de la seva plantilla. És a dir, el 56,4% dels autònoms ocupadors consideren complicat mantenir l'ocupació en els propers mesos.

De cara a tancament d'any, una gran part dels enquestats considera que el seu negoci disminuirà la seva facturació en més d'un 87%, mentre que un 6,9% creu que es mantindrà i només l'1,7% considera que a final d'any haurà facturat més que el 2019.

Respecte als seus empleats, el 47% dels autònoms creu que mantindran l'ocupació de totes les persones que treballen amb ells. Tanmateix, un 29,7% considera que haurà de disminuir la seva plantilla i un 0,7% que haurà d'ampliar-la. Tanmateix, un 22,6% no sap què succeirà amb els seus treballadors durant aquest any.