El president del Clúster de la Indústria d'Automoció de Catalunya (CIAC), Josep Maria Vall, ha previst que el sector augmentarà un 6% la facturació durant el 2018 i generarà prop de 2.000 nous llocs de feina a Catalunya. Vall ha assegurat, en roda de premsa aquest dimecres, que la indústria de l'automoció viu "un bon moment" perquè les empreses del sector estan fent "noves inversions i nous llançaments".

"Som optimistes", ha assegurat. El nou president del CIAC ha remarcat que cal potenciar la formació professional relacionada amb l'automoció perquè tenen "dificultats per trobar posicions clau" relacionades amb el "canvi tecnològic" que viu el sector. "Estem en una revolució industrial des del punt de vista que tots els fabricants estan investigant en noves concepcions de l'automòbil com no s'havia fet fins ara", ha dit Vall. D'altra banda, el president del CIAC ha afirmat que el 2017 ha estat "un bon any" en el qual la producció de vehicles s'ha mantingut, i ha pronosticat que el 2018 el volum de fabricació d'automòbils a Catalunya "anirà més o menys igual".

"No hem arribat a produir 3 milions de vehicles, ens hem quedat en 2,8" a tot l'estat espanyol, ha explicat Vall, que també ha destacat que Catalunya es manté capdavantera amb un pes aproximat del 20% sobre la producció total. El president del CIAC ha lloat concretament el comportament de SEAT. "Podem dir que 2017 ha estat un bon any a Catalunya, especialment per SEAT". 

El parc més vell

D'altra banda, Vall ha lamentat que el parc d'automòbils a l'estat espanyol és "el més vell de tot Europa". "La gent canvia de cotxe cada 12 anys i això és moltíssim". El president del CIAC ha demanat a les administracions que "facin alguna cosa" per incentivar que es canviï de cotxe "més ràpidament" i així es vagin incorporant al parc d'automòbils els canvis tecnològics del sector.

El president del CIAC ha destacat que la previsió de creixement del 6% de la facturació, també es traduirà en la creació de nous llocs de feina. Concretament amb un increment del 4% de llocs de feina directes a les empreses del sector. En contrast amb això, Vall ha apuntat que les empreses han de fer un esforç extra de formació interna de treballadors per mancances del sistema educatiu. 

"Es necessiten encara més alumnes de formació professional i cal que els plans d'estudis s'adaptin a les noves competències i noves tasques que cal fer a la indústria automobilística". Vall ha citat àmbits com la realitat virtual, la mecatrònica o la logística. "El canvi tecnològic portarà canvis a les nostres indústries que s'hauran d'adaptar als nous temps", ha afirmat.