L'ONIF, l'Oficina Antifrau dependent del Ministeri d'Hisenda, acusa l'exvicepresident del Govern espanyol Rodrigo Rato d'haver defraudat a través d'una xarxa societària 6,8 milions d'euros entre el 2004 i 2015.

Segons l'informe final de més de 600 pàgines remès per l'ONIF al jutjat d'instrucció número 31 de Madrid, Rato va obtenir rendes no declarades superiors als 14 milions d'euros entre 2004 al 2015, període en el qual hauria defraudat fins a 6,8 milions.

No obstant això, si s'exclouen els exercicis anteriors al 2009 i fiscalment prescrits, el presumpte frau seria d'uns 5,4 milions d'euros, amb quantitats superiors als 120.000 euros que es consideren delicte fiscal en tots els anys.

L'exministre d'Economia i Hisenda, la fortuna del qual està sent investigada des de fa dos anys, hauria comès el frau mitjançant "guanys de patrimoni no justificats derivats del tràfic de diners amb l'estranger i no declarat fiscalment; guanys de patrimoni sense prèvia transmissió de rendes, rendiments d'activitats econòmiques com a conferenciant i despeses de l'activitat empresarial que no són deduïbles".

Societats panamenyes

L'informe de l'ONIF, clau per continuar avançant en la investigació judicial, parla de tràfic de diners a través de les societats panamenyes Red Rose Limited i Westcastle, la britànica Vivaway i l'espanyola Kradonara, que haurien estat utilitzades per ocultar rendes i el beneficiari de les quals hauria estat el mateix Rato.

L'inici de les indagacions sobre l'origen de la fortuna de l'exvicepresident del Govern espanyol va començar l'abril del 2015, quan l'ONIF va alertar la Fiscalia de Madrid d'irregularitats en el patrimoni de Rato i va iniciar un procés que va començar amb el registre del seu domicili i el seu despatx particular, la confiscació de documentació i la seva detenció televisada.

La denúncia d'Antifrau es produïa tot just 24 hores després que el 14 d'abril transcendís que l'exministre estava sent investigat per la unitat d'intel·ligència financera, el Sepblac, dependent del Ministeri d'Economia, per un possible delicte de blanqueig de diner després d'acollir-se el 2012 a l'amnistia fiscal a què es van adherir 30.000 contribuents.

Rato nega irregularitats

Per contra, l'exvicepresident ha assegurat que demostrarà que "sempre" ha actuat conforme a les lleis tributàries i, per això, ara contestarà "puntualment" a les acusacions d'Hisenda.

Rato ha destacat, en declaracions a Efe, que han hagut de passar 19 mesos des del registre del seu domicili i la seva detenció perquè l'ONIF hagi remès al jutjat l'informe definitiu.