L’euro està en perill. La confiança dels inversors alemanys ha tornat a baixar aquest mes d’agost i tot indica que Alemanya s’aboca cap a una recessió econòmica. Es tracta d’una confiança que no estava tan baixa des de fa una dècada, segons ha publicat l’institut d’anàlisi ZEW. El cas és que el país comandat per Olaf Scholz ja va estancar el seu Producte Interior Brut (PIB) en el segon trimestre del 2022 i tot indica que no tindrà bons resultats ni en el tercer ni en el quart trimestre. Els analistes econòmics esperaven, doncs, que es produís un estancament de l’economia; ara ja queda clar que el motor econòmic d’Europa patirà després de l’estiu.

Un dels investigadors de ZEW i responsable d’aquesta enquesta, Michael Schröder, ha assegurat que la conclusió de l’estudi queda clara perquè “els experts del mercat financer esperen una nova caiguda en el ja dèbil creixement econòmic d’Alemanya”. Segons ell, l’elevada inflació i els costos addicionals esperats per a la calefacció i l’energia porten a una disminució del consum privat. I ha afegit que “contràriament, les expectatives per al sector financer estan millorant degut al suposat augment addicional dels tipus d’interès a curt termini”.

L’estudi calcula que, pel que fa al curt termini, a la banca les coses li aniran una mica millor. Però assenyala que l’augment dels costos financers, amb noves pujades de tipus d'interès quan finalitzi l’etapa estival afectarà la inversió empresarial. Així doncs, la recessió alemanya sembla inevitable durant la segona meitat d’aquest any perquè l’impacte dels preus alts de l’energia als habitatges i la indústria entraran en vigor.

Abaixar els impostos per fer front a la inflació

Per altra banda, la setmana passa el ministre alemany de Finances, Christian Lindner, va anunciar que Alemanya abaixarà 10.000 milions d'euros d'impostos per fer front a l'alt cost de la vida. S'anomenarà Llei de Compensació de la Inflació. Així, socialdemòcrates, verds i liberals esperen posar en marxa aquest descompte el 2023, que diuen que beneficiarà 48 milions de persones davant els nivells rècord d'inflació que viu el país.

Tal com va explicar Lindner, la mesura implica apujar el límit a partir del qual s'aplica l'impost màxim sobre la renda (un 42%) i destinar més diners a les ajudes per a les famílies. A més, el projecte preveu incrementar el llindar de renda lliure d'impostos dels 10.347 euros anuals a 10.632 euros el 2023 i a 10.932 euros el 2024. El pla encara no s'ha consensuat amb la resta de partits que formen la coalició de govern.