Alemanya abaixarà 10.000 milions d'euros d'impostos per fer front a l'alt cost de la vida. Així ho ha anunciat el ministre alemany de Finances, Christian Lindner (Partit Liberal), que ha presentat la mesura en declaracions a la premsa, recollides per Efe, i que s'anomenarà Llei de Compensació de la Inflació. Així, socialdemòcrates, verds i liberals esperen posar en marxa aquest descompte el 2023, que diuen que beneficiarà 48 milions de persones davant els nivells rècord d'inflació que viu el país. Tal com ha explicat Lindner, la mesura implica apujar el límit a partir del qual s'aplica l'impost màxim sobre la renda (un 42%) i destinar més diners a les ajudes per a les famílies. A més, el projecte preveu incrementar el llindar de renda lliure d'impostos dels 10.347 euros anuals a 10.632 euros el 2023 i a 10.932 euros el 2024. El pla encara no s'ha consensuat amb la resta de partits que formen la coalició de govern.

Abaixar els impostos sobre la renda

Així, segons la proposta del govern alemany, menys persones pagaran el màxim d'impostos sobre la renda, perquè de cara l'any que ve s'abaixarà el llindar de qui és considerat més ric. D'aquesta manera, pretenen evitar que 48 milions de persones experimentin una pujada d'impostos en el curs que ve, fruit de l'augment dels salaris destinats a pal·liar la inflació, quelcom que només "beneficiaria l'Estat", tal com ha declarat el titular de Finances, "no és just i a més és perillós per a l'economia", ha reconegut. La tarifa impositiva màxima, del 42 %, que actualment comença als 58.597 euros anuals, només començaria a regir el 2023 a partir dels 61.972 i el 2024 a partir dels 63.615 euros.

L'estat pagarà la calefacció

Paral·lelament, Berlín espera abocar més recursos als subsidis per a les famílies, concretament es destinaran més diners als pares per cada fill que tinguin. Els plans de Lindner han estat criticats pels qui consideren que afavoreixen sobretot als més rics. Davant això, el ministre ha assenyalat que a les persones d'ingressos baixos, que reben ajuda d'habitatge, se'ls pagaran també els costos de la calefacció. El projecte de Lindner, president del Partit Liberal (FDP), el soci més petit de la coalició de govern, encara no s'ha consensuat amb els altres partits. Tant el Partit Socialdemòcrata (SPD), del canceller, Olaf Scholz, com Els Verds, del vicecanceller i ministre d'Economia, Robert Habeck, han demanat millores en els plans i un alleujament més pronunciat per a les persones de baixos ingressos. Fins ara, l'única concessió feta per Lindner ha estat mantenir la tarifa especial, coneguda com "l'impost per a rics", del 45% als ingressos que estiguin per sobre dels 530.634 euros anuals. També sorgeixen dubtes sobre si els plans són compatibles amb el propòsit de Lindner de tornar a complir el 2023 l'anomenat 'fre al deute', que exigeix un dèficit que no estigui per sobre del 0,25 % del PIB.