El preu mitjà dels carburants s'havia estabilitzat i fins i tot havia baixat poc després de l'estiu, però en les últimes quatre setmanes els panells de les benzineres tornen a reflectir una dura realitat: el que paguem per cada litre de benzina o de dièsel és, setmana a setmana, més car. Els preus se situen a l'alça i, molt particularment, destaca el cas del dièsel. En algunes estacions de servei, aquest preu ja és de dos euros, una xifra que no es registrava des del passat mes de juliol.

Aquest mateix dilluns, s'ha conegut que el preu mitjà del litre de benzina s'ha encarit en una setmana un 0,4% i queda fixat en 1,763 euros. Les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea posen de manifest que aquest és el nivell més alt assolit des del setembre. D'altra banda, la bretxa amb el dièsel es dispara ja als 20 cèntims: tot i que el repunt ha estat d'un 1,2%, el preu ja es remunta fins als 1,972 euros per litre. Malgrat que el màxim va arribar el mes de juliol amb els 2,141 euros per litre de benzina, la realitat és que els carburants tornen a disparar-se. Ho fan, a més, en un context en què hi ha un clar risc d'escassetat del dièsel.

El gasoil, un 29% més car que fa un any

En la presentació dels resultats dels primers nou mesos de l'any, Josu Jon Imaz, CEO de Repsol, avisava que s'estan quedant "sense destil·lats mitjans a alguns països europeus", enmig d'una situació que anticipa que serà molt complexa "en els propers mesos". De fet, els experts ja deixen entreveure que s'albira un escenari dur i que el preu del litre de dièsel podria tornar a superar els 2 euros en setmanes vinents i en dates que s'espera molt moviment, com pot ser el pont de la Constitució al desembre o ja entrades les festivitats de Nadal. L'escassetat obeeix, en grau considerable, a un major ús d'aquest gasoil en les centrals elèctriques, atès que la producció d'aquestes s'ha vist substancialment incrementada pels talls i per l'arribada de menys gas de Rússia. I ja se sap que, quan la demanda puja i s'incrementa de manera notòria, l'oferta baixa i, inevitablement, el preu creix. A més, s'acosta l'hivern i, per tant, l'ús d'aquest destil·lat del petroli es multiplica per escalfar calderes.

Si fem la comparativa amb els preus d'aquest mateix període l'any passat, l'encariment és molt pronunciat, sobretot pel que fa al gasoil. Mentre que el preu del litre de benzina s'ha encarit un 4,4%, el del dièsel s'ha disparat un 29%. Al conjunt de la Unió Europea, el panorama no és millor: actualment, el preu mitjà d'un litre de benzina se situa en 1,806 euros; mentre que el del dièsel és d'1,973 euros. A l'eurozona, encara les xifres són més elevades: 1,806 euros el litre de benzina i 2,007 euros el litre de gasoil.