Coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, Aigües de Barcelona ha presentat avui el catàleg The Zone of Hope, en un acte celebrat al Reial Centre Artístic de Barcelona. The Zone of Hope és una exposició educativa que introdueix la realitat virtual inmersiva per conscienciar la ciutadania sobre els problemes i les conseqüències del canvi climàtic, "amb un llenguatge apte per a tots els públics i una experiència amena i divertida, alhora que educativa", explica Maria Salamero, directora d’Estratègia de Sostenibilitat i Comunicació d’Aigües de Barcelona.

Des d'Aigües de Barcelona aposten per la necessitat "d'un canvi de mentalitat i de cultura d'empresa", i asseguren que "encara podem fer moltes coses per lluitar contra el canvi climàtic". La distribuïdora d'aigua és un exemple d'aquest canvi de cultura empresarial, que ha aconseguit reduir en un 40,6% la seva petjada de carboni des del 2015, apostant per la mobilitat sostenible i la monitorització de la contaminació. 

En el llibre presentat avui, nascut després de l'exposició, s'hi recullen les opinions de diversos experts i s'hi troben les claus que expliquen l'augment de la temperatura de la Terra i el canvi climàtic, i també com s'està treballant per limitar i revertir els seus efectes i fer del planeta un espai més habitable. 

L'acte, moderat per Mònica Usart, meteoròloga i comunicadora ambiental, ha comptat també amb les intervencions de Ramon Folch, ecòleg i fundador d'ERF; Oriol Alemany, fotògraf del catàleg i qui ha viscut en primera persona situacions que es mostren a l'exposició; i Maria Salamero, directora d’Estratègia de Sostenibilitat i Comunicació d’Aigües de Barcelona.

El canvi climàtic, realitat imminent

"És evident que no estem fent prou per revertir el canvi climàtic", assegura Folch, "però encara que féssim prou i més, la resiliència del sistema no ho permetria", ja que "hem injectat a l'atmosfera tal quantitat de gasos, que com que ja hi són i romandran durant moltes dècades, no ho podrem aturar".

Alhora, "el que estem fent malament és que seguim enviant a l'atmosfera altes quantitats de gasos". I què podem fer? "Canviar la cultura d'empresa, com hem fet a Aigües de Barcelona, amb la voluntat de ser part de la solució i no del problema. Un exemple és que la gran part dels vehicles de l'empresa són elèctrics, cosa que podrien fer moltes altres empreses". 

Fa una setmana que els ciutadans de Barcelona i l'àrea metropolitana ja beuen aigua regenerada artificialment a la planta del Prat del Llobregat, "cosa que no és poc", apunta Folch. D'altra banda, Oriol Alemany posa d'exemple mesures que s'estan duent a terme en altres països "que sovint despreciem, com Tanzània, on s'estan prohibint les bosses de plàstic, per exemple". 

I per què és preocupant el canvi climàtic? D'una banda, pel que fa als incendis, canvia la manera de cremar i canvia la manera de ploure, ocasionant sequeres més llargues i pluges torrencials. "Anem cap a un món més negatiu i al qual no hi estem acostumats”, assegura Usart. 

Alguns exemples més tangibles d'aquesta urgència climàtica és l'Estartit, on el nivell del mar puja 14 centímetres cada 10 anys des del 1990, una mostra de com el gel dels pols es fon i afecta el nivell del mar.

Per últim, segons Salamero, "no s'ha de passar tota la responsabilitat a la ciutadania ni tota la responsabilitat a les empreses, però junts i mica en mica hem de treballar per aconseguir un canvi". 

L'exposició The Zone of Hope ha rebut 37.500 visitants, dels quals 7.000 són estudiants de més de 330 centres escolars. Degut a l'èxit de l'esdeveniment, s'ha prorrogat i es podrà visitar fins el mes de novembre al Reial Cercle Artístic de Barcelona.