El director general de Aguas de Danone a Espanya, François-Xavier Lacroix, ha constatat aquest dijous l'escassetat de materials reciclats a Espanya per passar d'un model lineal a un model circular, per la qual cosa ha instat a desenvolupar aquesta indústria.

"En el dia d'avui, no hi ha prou materials reciclats a Espanya per fer un canvi total a l'economia circular", ha assenyalat Lacroix en l'obertura de la segona edició del Circular Economy Summit, una trobada multidisciplinària de debat sobre com abordar la transició cap a l'economia circular organitzada per Lanjarón de Aguas Danone.

Al seu entendre, "passar d'un model lineal, un model extractiu, a un model circular necessita un canvi fort, necessita desenvolupar tota una nova indústria, tot un nou ecosistema."

En aquest sentit, ha considerat que el Govern d'Espanya ha fet "un primer pas" amb la nova llei de residus, que inclou nous impostos als materials fòssils.

"És a dir, utilitzar aquests diners per invertir en l'economia circular, desenvolupar tota una economia que permeti tenir una oferta de materials reciclats a nivell de la demanda", ha apuntat.

Després d'incidir que hi ha un consens cientificoacadèmic al voltant que "el material reciclat és el millor per al medi ambient", ha advertit que "si no volem el món del plàstic tal com el coneixem cal invertir, cal desenvolupar aquesta nova economia".

Lacroix ha presentat una ampolla de Lanjarón elaborada al 100% amb plàstic reciclat (rPET), segons el compromís de la marca, que aposta pel rPET com a "millor solució" per avançar cap a un sistema 100% circular, de manera que tot el seu porfolio serà de rPET el 2021, generant un estalvi anual de 5.000 tones de plàstic verge anual a partir de 2022.

Tanmateix, a Espanya no hi ha un mercat suficient de rPET de qualitat per proveir la demanda vinculada al compliment de la normativa, per la qual cosa Lanjarón reivindica la importància del rPET i la necessitat d'invertir per aconseguir un mercat de qualitat.

Segons Lanjarón, el plàstic reciclat és el material més sostenible quant al seu impacte en emissions de CO2 per a l'envasament de begudes i, respecte al seu cicle de vida, és l'únic avui dia que pot ser utilitzat una vegada després d'una altra per dur a terme el 'bottle to bottle' - que ampolles utilitzades es converteixin en noves ampolles -, deixant així d'extreure recursos al planeta i reduint la producció de plàstic.

Una altra innovació de Lanjarón és que el tap de l'ampolla no se separi d'aquesta, per evitar que aquest acabi a la platja o a l'estòmac d'un animal, segons Lacroix.

En el congrés ha participat també l'economista Emilio Ontiveros, fundador i conseller delegat d'Analistes Financers Internacionals (AFI), qui ha destacat com "l'economia circular incorpora canvis essencials dels comportaments dels agents econòmics que són el fonament de millores indubtables en el funcionament del conjunt del sistema econòmic".

"Estem parlant en definitiva de fer un ús intel·ligent dels recursos. Reciclar, regenerar, reutilitzar són condicions necessàries per compatibilitzar desenvolupament i sostenibilitat del medi ambient, per garantir la salut del mateix sistema econòmic", ha assenyalat, mentre ha destacat que aconsegueix un "creixement equilibrat i inclusiu" i pot generar nous llocs de treball.

En aquest sentit, en un col·loqui amb la directora de sostenibilitat d'IKEA a Espanya, Mónica Chao, i l'experta en economia circular d'Ellen MacArthur Foundation, Marilyn Martínez, el Strategy & CEO Office director d'Acciona, Félix González Yagüe, ha afirmat que la sostenibilitat no és només la manera intel·ligent de fer negocis sinó "l'única manera de fer negocis", ja que sense una "solució global" davant el canvi climàtic, la pol·lució i la pèrdua de biodiversitat "serà impossible viure i molt menys serà possible fer negocis".

En el debat sobre concepte 'El fin del plástico tal y como lo conocemos', Chao ha subratllat que Ikea ha eliminat els plàstics d'un sol ús des de l'1 de gener de l'any passat i que està treballant en l'anàlisi de nous materials. Per la seva part, Martínez ha exposat algunes iniciatives de la seva fundació, que ha aglutinat a 250 empreses que produeixen el 20% del plàstic del món entorn d'un compromís global per eliminar els plàstics no necessaris i posar al mercat el 100% del plàstic reciclat el 2025.

També ha participat el responsable de campanyes de consum de Greenpeace, Julio Barea, el director de la Fundació Cotec, Jorge Barrero, i el fundador del Centre d'Innovació i Desenvolupament per a l'Economia Circular (CIDEC), Luis Morales, que han tractat la col·laboració pública privada en la matèria i han demanat un "pla nacional rPET", així com inversions.

El naturalista, explorador professional i divulgador Nacho Dean, el primer en fer la volta al món caminant i en connectar nedant els cinc continents, ha portat el seu missatge de conservació de medi ambient i conservació dels oceans al congrés.