L'Agència Tributària de Catalunya (ATC), que el 2013 va vendre la seva seu històrica en ple centre de Barcelona, i que a l'abril d'aquest any n'ha estrenat una de nova a la Zona Franca, ha decidit ara obrir una altra oficina a la capital catalana per millorar la seva cobertura a la ciutat.

En un anunci publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), l'ATC va convocar al juliol un concurs públic per a l'arrendament d'un immoble a Barcelona amb la finalitat d'ubicar-hi "dependències administratives de l'Agència Tributària de Catalunya". 

Fonts del departament d'Economia han admès a Efe que l'ATC preveu obrir una segona oficina a Barcelona i han afegit que, malgrat el trasllat de la seu des del centre de la ciutat a la Zona Franca, hauria calgut en qualsevol cas obrir una segona oficina a la ciutat donat l'augment de competències que preveu assumir aquest organisme. També han assegurat que la nova oficina de l'ATC a Barcelona hauria d'estar llesta "a principis del 2017".

Protestes sindicals

La decisió de traslladar la seu de l'ATC a la Zona Franca va generar les protestes dels representants sindicals de la plantilla d'aquest organisme, que van denunciar la llunyania de la nova seu respecte al centre de la ciutat i la seva deficient connexió amb transport públic, principalment en Metro.

Entre els requisits per a la nova oficina, l'ATC estableix que haurà d'estar situada a les zones d'Arc de Triomf, Marina, Sant Martí, als voltants de la plaça de les Glòries o bé als barris de Vila Olímpica i el Poblenou, situats al litoral de la ciutat, segons es desprèn del plànol incorporat en el plec de prescripcions tècniques del concurs.

Una altra de les condicions fixades per l'ATC és que la nova oficina, amb capacitat per a 42 persones, 21 d'atenció al públic, "haurà d'estar ben comunicada amb transport públic, especialment amb Metro i autobús, i haurà de tenir bona accessibilitat per a vianants". 

Venda de la seu històrica

Al febrer del 2013, la Generalitat va acordar la venda de la seu de l'Agència Tributària de Catalunya, situada al carrer Fontanella, 6-8, al costat de la plaça Catalunya de Barcelona, per 24,97 milions a la societat Ziscal Inversions 2012, amb la finalitat d'obtenir fons per rebaixar el dèficit públic de Catalunya.

A l'abril del 2016 es va estrenar la nova seu de l'ATC a la Zona Franca, un trasllat al qual la Generalitat ha destinat 6,08 milions d'euros. D'aquests 6,08 milions, un total de 2,14 milions corresponen al cost d'aquest any del lloguer de l'immoble, denominat edifici T del Districte 38 i ubicat al passeig de la Zona Franca número 46.

També es van invertir altres 3,87 milions a habilitar l'edifici per acollir l'ATC, és a dir, en obres, mobiliari i en la instal·lació de la infraestructura de telecomunicacions necessària, imports als quals cal sumar 73.450 euros més per les feines de trasllat.

Termini obert

De fet, el termini de presentació de locals, que hauran de tenir entre 800 i 1.000 metres quadrats, està obert fins al 20 d'agost, i el Govern ofereix pagar 11,60 euros per metre quadrat al mes pel lloguer del local i garanteix un contracte obligatori per 10 anys, prorrogable per un màxim de 10 anys més.

A mitjan juliol, el secretari d'Hisenda del Govern, Lluís Salvadó, va avançar que l'Agència Tributària de Catalunya, base de la futura Hisenda catalana que aspira a crear la Generalitat, obrirà 15 oficines més fins a l'any 2017, de manera que passarà de les quatre seus actuals a disposar-ne de 19, i la de Barcelona ciutat és una de les noves que s'obriran.

Aquestes quinze noves oficines comportaran, en conseqüència, que s'augmenti la mida de la xarxa Tributs de Catalunya, de la qual formen part les Diputacions, la mateixa ATC i l'Ajuntament de Barcelona, que passarà de 142 a 157 oficines.