Última hora: Segueix en directe el minut a minut del conflicte Rússia-Ucraïna.

Ja hem vist com la guerra entre Rússia i Ucraïna està provocant grans afectacions al món econòmic europeu. Aquest dijous va ser una jornada catastròfica a les borses del continent no sembla que la situació hagi de millorar en les pròximes setmanes. Dins d'aquest context d'incertesa mundial, les empreses catalanes també veuran afectada la seva activitat, sobretot per les afectacions globals de subministrament d'energia, gas i petroli principalment. En aquest camp, la principal afectació serà que augmentin els preus més del que ja ho estan fent i, per tant, tots els sectors d'activitat es veuran abocats a pagar més en concepte d'energia, encara que hem de recordar que Rússia no és, ni de bon tros, el principal proveïdor energètic espanyol i el subministrament, segons va anunciar la vicepresidenta Teresa Ribera, "està garantit". 

En aquest sentit, la directora d'internacionalització d'ACCIÓ, Cristina Serradell, ha assegurat a ElNacional.cat, però que en aquest sentit les afectacions no seran només per a Catalunya, sinó que seran mundials. Un altre fet que podria arribar a afectar les empreses del país a curt termini, comenta Serradell, són les sancions imposades al país eslau, ja que dificultaran les transaccions econòmiques i per això dels de la Generalitat recomanen estar en contacte permanent amb els clients i proveïdors de Rússia i Ucraïna per assegurar els pagaments i cobraments. De cara al mig termini, de moment l'únic que es pot fer és monitorar la situació i anar veient com evoluciona, cosa que la Generalitat ja està fent des de Barcelona amb contacte permanent amb l'oficina d'ACCIÓ a Moscou. 

Exportacions i importacions catalanes

Pel que fa estrictament a les exportacions de Catalunya a Rússia i Ucraïna, Serradell assegura que a priori les dificultats no haurien de ser massa grans, ja que aquests dos països representen el 0,8 i el 0,2% de les exportacions totals de les empreses catalanes. Tot i això, en els últims anys s'havia demostrat que Rússia era un mercat en auge perquè durant el 2021 les exportacions havien crescut un 15,3% respecte al 2020, fins als 659,2 milions d'euros, però sense superar els nivells previs a la pandèmia. Els principals productes de les exportacions catalanes a Rússia durant l'any passat van ser peces de vestir (25,3%), maquinària (12,8%) i productes de perfumeria i cosmètica (8,8%). Pel que fa al volum d'empreses, durant el 2021 va haver-hi 1.910 empreses catalanes van exportar a Rússia, 643 de les quals ho han fet en els darrers 4 anys de manera consecutiva.

Pel que fa a les exportacions catalanes a Ucraïna, també van augmentar durant l'any passat en un 42,3% el 2021 respecte al 2020, fins als 151,6 milions d'euros, superant ja els nivells previs a la pandèmia. Els principals productes de les exportacions catalanes a Ucraïna el 2021 són, igual que a Rússia, peces de vestir (12,4%), maquinària (10,7%) i perfumeria i cosmètica (8,7%). En total, durant el 2021 1.356 empreses catalanes van exportar a Ucraïna, de les quals 417 de forma regular els últims anys. Cal recordar que el percentatge que suposa Ucraïna sobre el total d’exportacions catalanes és molt baix, del 0,2%.

A l'altra cara de la moneda hi trobem les importacions, on segons explica Serradell, Catalunya sí que podria patir una mica més, ja que hi ha productes que en gran part provenen d'aquests països. Per una part, les importacions catalanes de Rússia van augmentar un 63,9% el 2021 l'any anterior fins als 562,4 milions d'euros, superant ja els nivells previs a la pandèmia. El principal producte de les importacions catalanes de Rússia el 2021 van ser els combustibles (69,1%), seguit de lluny per residus de la indústria alimentària (4,2%), i cereals (3,9%). En total, durant el 2021, 1.273 empreses catalanes van importar productes russos encara que, tal com passa amb les exportacions, el percentatge que suposa Rússia sobre el total és molt baix, del 0,6%.

A Ucraïna la cosa varia una mica. Les importacions catalanes d’Ucraïna també van augmentar, concretament un 13,4% el 2021 respecte al 2020, fins als 372,2 milions d'euros, superant ja els nivells previs a la pandèmia. On la cosa canvia respecte a Rússia és en els principals productes que importem d’Ucraïna, que són blat de moro (59,7%), l’oli de gira-sol (13,1%) i fosa de ferro i acer (7,3%). Ara bé, el cas del blat de moro i de l'oli de gira-sol representen el 35% i el 44% del total que s'importa a Catalunya d'aquests productes encara que el percentatge que suposa Ucraïna sobre el total d’importacions segueix sent molt baix, del 0,4% el 2021. Durant l'any passat, un total de 669 empreses catalanes van importar productes d'Ucraïna.