Logo Banc Sabadell Economia

Aprofitar la calor per generar electricitat, altrament dit termoelectricitat. Aquesta va ser la tècnica que va fer servir la NASA per fer funcionar de forma pràcticament il·limitada la sonda Voyager durant els anys 70. La NASA, aleshores, va usar la termoelectricitat a través de la pila atòmica, però a Catalunya hem trobat una altra manera d'usar-la, una manera més neta gràcies fer servir la calor que no s'aprofita a les fàbriques. De fet, qui ha aconseguit desenvolupar aquesta tecnologia ha estat AEInnova, una startup terrassenca que ha creat el primer dispositiu IoT que funcionen sense la necessitat de bateries de cap mena aprofitant la calor que desprenen les plantes, ja que, de mitjana, un 65% de l'energia que consumeixen es perd en forma de calor. És a dir que estem parlant d'una nova manera de generar electricitat de forma completament renovable i neta, reaprofitant un "residu" que genera l'empresa i fent-la més eficient. 

Haver pogut desplegar aquesta tecnologia, que ja ha estat testada en plantes de grans empreses del país com Repsol , és una gran notícia a escala ambiental perquè resol un problema realment important per a moltes empreses. El més evident és que no han de canviar bateries, bàsicament perquè no en fan servir, però l'altre avantatge és que com no has de canviar bateries t'estalvies que acabin sense reciclar i, per tant, l'impacte ambiental de les empreses cau en picat, ja que avui en dia pràcticament tots els aparells electrònics funcionen amb bateries, és més, tal com destaca a ElNacional.cat el CEO d'EAInnova, David Comelles, cada dia es llencen uns 25 milions de bateries arreu del món, poder reduir aquest impacte és vital. A més, amb aquest sistema també hi ha un avantatge econòmic perquè no has de comprar les bateries en qüestió.

Ara bé, com és que oferir una solució per estalviar-te les bateries és tan crucial? Doncs per la digitalització. Amb aquest fenomen global les empreses han incorporat centenars d'aparells sense fils a les seves plantes per fer diferent tipus de tasques, com per exemple el manteniment preventiu de la maquinària, tal com ens explica Comelles. En aquest context, AEInnova, va veure la possibilitat de pivotar en la seva idea inicial i va començar a desenvolupar els dispositius citats amb un gran reclam que Comelles destaca per sobre de tot, donar la possibilitat a les empreses que vulguin la seva tecnologia d'evitar gran part de la seva petjada de carboni. De fet, un dels objectius fundacionals de l'empresa és la responsabilitat ambiental i poden evitar l'ús massiu de bateries, contribueixes a aquesta responsabilitat.

A més de desenvolupar un hardware, els sensors IoT, i la tecnologia amb la qual funcionen, Comelles també detalla que des d'AEInnova han desenvolupat el software dels dispositius per poder rebre les dades dels sensors. Aquest software compta amb intel·ligència artificial, fent que la tecnologia sigui molt més eficient per a les plantes on s'instal·li. 

Des de Catalunya a tot el món

De cara a un futur, Comelles afirma que acaben d'obrir una nova ronda de finançament per captar un total de cinc milions d'euros per poder començar a comercialitzar el seu producte, que fins ara ha estat en fase de prova, durant la segona meitat de l'any. En aquest sentit, confien a aconseguir el seu propòsit ràpidament per poder començar a fabricar en massa i així poder començar a vendre. Pel que fa a la producció, Comelles assegura que ho faran íntegrament des de Catalunya i assegurant que al país "hi ha molt talent". 

L'elecció de fabricar a Catalunya és senzilla per a AEInnova, ja que asseguren que fomentar l'economia circular catalana amb productors i proveïdors de casa és molt important per a ells perquè vol dir "generar riquesa per a Catalunya", encara que, evidentment, serà més costós que fabricar, per exemple, a la Xina. Ara bé, fabricar a Catalunya  també es tradueix en reduir la petjada de carboni de forma considerable. 

Un altre dels plans du futur d'aquesta empresa terrassenca per esdevenir "líders mundials" en el seu sector és fer la seva entrada en borsa en un termini màxim de tres anys. Concretament, ho faran des de París a través d'Euronext i el seu programa per a startups. Així ho faran perquè confien en el seu potencial, i és que no és per menys, ja que la Unió europea ha col·locat aquesta empresa catalana en el seu top 30 de companyies més tecnològiques del continent i dins del top 10 en l'apartat d'empreses ambientals.