Els principi del final de la història de Nissan a Catalunya ja és aquí. Avui ha començat la taula de negociació entre els sindicats i l'empresa per pactar les condicions del tancament de les plantes catalanes, tot i que els treballadors s'han negat a signar l'inici del període de consultes. Amb tot, l'empresa s'ha mostrat oberta a salvar els centres no productius, de manera que deixaria fora de l'ERO unes 400 persones, les 300 de centre d'R+D i a un altre centenar de l'àrea de compres.

D'aquesta manera, la direcció de Nissan Motor Ibérica ha ofert la possibilitat de continuar amb les activitats no relacionades amb la fabricació a Barcelona com el Centre Tècnic Europeu (NTCE) i Compres, que donen feina a unes 400 persones. El directiu que l'empresa va escollir per pilotar el procés de tancament, Frank Torres, no ha assistit a la trobada que ha durat dues hores, però sí que hi ha participat l'equip de recursos humans, un notari i sis advocats del despatx Garrigues. Tot i la poca intenció dels treballadors per negociar, l'empresa assevera que no vol que les converses vagin més enllà del 30 de juliol, i ja s'ha marcat una segona reunió per al dia 6.

Els treballadors, enfadats

El malestar entre els treballadors és palpable des de fa mesos, quan van començar a sonar campanes d'un possible tancament. Mantenen que estan "indefensos perquè no tenen la informació suficient" per començar aquest procés de negociació abans que acabin les consultes amb el comitè europeu, on s'estudien els motius darrere el tancament. "Nissan ens està mentint", afirma Miguel Ruiz, portaveu d'USOC al comitè d'empresa, reiterant les paraules que va deixar anar ahir al Parlament de Catalunya, en una comissió conjunta amb Empresa i Treball. "No estem parlant d'un tancament menor, no acceptarem el xantatge legal que ens vol imposar el gabinet Garrigues", ha afegit.

Ja fa temps que des del comitè acusen l'empresa d'ofegar la fàbrica de la Zona Franca de Barcelona a propòsit i de mentir amb les dades que justifiquen el tancament de les instal·lacions a Catalunya. Durant la seva intervenció al Parlament, els membres del comitè d'empresa demanaven als governs que facin "l'impossible" per dificultar la marxa de l'empresa i insisteixen a reclamar la derogació de la reforma laboral. "Nissan marxa ara de Barcelona perquè li és fàcil", diu Ruiz. Els sindicalistes s'han mostrat decebuts amb les administracions, a qui retreuen que actuessin quan ja era massa tard.

Durant la seva intervenció, els sindicalistes reclamaven als representants polítics que treballin per recuperar l'autorització administrativa dels processos d'acomiadament col·lectiu. "És molt fàcil tancar una fàbrica a Espanya, en altres llocs és més difícil. Aquí tenen un mes de període de consultes, ens expliquen la 'milonga' que volen i marxen. Això s'ha de canviar", reclamava el president del comitè d'empresa, Juan Carlos Vicente.

El representant dels treballadors ha reclamat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l'executiu de coalició que recuperi l'autorització administrativa dels ERO. "Sembla que grups com Podemos van en aquesta línia però demanem que s'impliquin d'una vegada i es deixin de 'postureig' polític que és el que fan sempre".

El Parlament titlla Nissan de "deshonesta"

La direcció de Nissan també diu que "espera comptar amb la participació" de les administracions públiques en aquest marc de diàleg i ha manifestat el "desig" que els representants dels treballadors contribueixin a l'avançament de les negociacions. "Per part de Nissan sempre hi haurà una aposta clara per un diàleg obert, amb l'objectiu de trobar punts d'acord que permetin avançar en aquest procés", relata el comunicat emès.

Amb tot, els parlamentaris catalans titllen la multinacional japonesa de "poc honesta", en gran part per la plantada al Parlament quan havien de comparèixer ahir per explicar els motius del tancament. Segons l'empresa, comparèixer a la comissió implicaria "interferències" amb les negociacions amb els treballadors que començaven avui, tot i que els treballadors sí que van assistir a la comissió i, de fet, van criticar l'absència de Nissan. 

Avui, el Parlament de Catalunya resol que la direcció de Nissan, no participant en la Comissió, "demostra una falta de respecte institucional cap al Parlament i els seus representants, així com una falta de responsabilitat social envers un territori on la factoria ha estat instal·lada més de 40 anys, justament la setmana que presentarà un expedient de regulació d'ocupació que afectarà a tots els treballadors". Alhora, recorden que Nissan ha rebut de la Generalitat, durant els darrers 20 anys, fins a 32 milions d'euros, 18 dels quals han estat per a ajudes directes vinculades a projectes realitzats, i els 14 milions d'euros restants han estat bonificacions a préstecs.

A més, recorden també que la Generalitat, conjuntament amb el Ministeri d'Indústria, "han portat a terme diverses actuacions per evitar el tancament de les plantes ubicades a Catalunya, entre les quals, la presentació d'uns compromisos establerts en el Pla de viabilitat per afavorir la continuïtat de les plantes". De fet, en paraules de la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, en la comissió d'ahir, el govern espanyol i la Generalitat han arribat a oferir fins a 100 milions d'euros a Nissan per evitar el tancament de la Zona Franca possibilitant un nou model a la planta. 

Per tots aquests motius, el Parlament considera que "la direcció de l'empresa Nissan no ha actuat de manera honesta amb les administracions al no explicar de manera nítida quins eren els plans de la companyia a Catalunya i no donar resposta a la proposta de Pla de viabilitat presentada per ambdues administracions". Expressen, a més, una "profunda decepció per l'actitud de la direcció de l'empresa envers els treballadors i treballadores de la companyia, les institucions catalanes i la indústria de l'automoció a Catalunya que es queda profundament afectada per la decisió de tancament de les plantes". 

Finalment, el document mostra "el compromís de tots els grups parlamentaris envers la defensa dels drets dels treballadors, així com el compromís ferm de treballar conjuntament amb l'objectiu de mantenir l'ocupació a més de l'activitat de Nissan a Catalunya". 

La propera reunió entre la direcció de Nissan i els treballadors està convocada pel dia 6 de juliol, i tot i la plantada de l'empresa al Parlament, no es descarta que es torni a convocar l'empresa japonesa per una compareixença més endavant.