El bitllet de 500 euros deixarà de produir-se a finals de 2018, encara que continuarà sent forma de pagament legal, mantindrà sempre el seu valor i es podrà continuar utilitzant per guardar efectiu, segons ha decidit avui el consell de govern del Banc Central Europeu (BCE).

L'entitat europea ha informat avui que el consell de govern ha decidit interrompre permanentment la producció del bitllet de 500 euros i excloure'l de la nova sèrie de bitllets Europa perquè "té en consideració la preocupació per què aquest bitllet pugui facilitar les activitats il·lícites".

Vinculat amb el blanqueig de diner

El bitllet de 500 euros es vincula amb el blanqueig de diner, les activitats il·lícites i l'economia submergida i per això qui està a favor de la seva desaparició espera que d'aquesta manera es redueixin totes aquestes activitats i el finançament del terrorisme, per exemple. "L'emissió del bitllet de 500 euros s'interromprà a finals de 2018, quan està previst que s'introdueixin els bitllets de 100 i 200 euros de la sèrie Europa", segons el BCE.

L'Eurosistema, que és l'autoritat monetària de l'eurozona, està format pel BCE i els bancs centrals dels dinou països que comparteixen l'euro, farà els passos necessaris per assegurar que hi hagi quantitats suficients de les altres denominacions.

600 milions de bitllets de 500

El bitllet de 500 euros, com altres denominacions de bitllets de la divisa europea, mantindrà sempre el seu valor i pot ser canviat en els bancs centrals de l'Eurosistema per un període de temps il·limitat. Actualment hi ha en circulació gairebé 600 milions de bitllets de 500 euros. Els bitllets de 500 euros són només el 3,2 % dels 18.600 milions de bitllets d'euro en circulació però representen el 30 %, uns 290.000 milions d'euros, del valor total de tots els bitllets.

Dins del consell de govern del BCE hi havia diferents opinions respecte a la conveniència que desaparegués el bitllet de 500 euros, però els ministres d'Economia i Finances europeus havien manifestat al BCE que era necessari examinar la prohibició de la seva circulació.

El president del BCE, Mario Draghi, va dir en una ocasió que "el bitllet de 500 euros és un instrument per a activitats il·legals" però el president del Bundesbank, Jens Weidmann, havia qüestionat que amb la seva desaparició se n'anessin a reduir les activitats criminals.

Arquitectura moderna

El consell de govern, integrat per 25 persones, necessitava només una majoria simple per aprovar la desaparició del bitllet morat imprès amb motius de l'arquitectura moderna del segle XX, de 160 per 82 mil·límetres, el més gran de tots.