El grup Abertis, dedicat a la gestió d'autopistes i infraestructures de telecomunicacions, ha celebrat la junta general ordinària d'accionistes corresponent a l'exercici de 2015, en la qual ha aprovat tant els comptes anuals com la gestió del consell administratiu i una repartició del dividend brut en efectiu de 0,69 euros per acció, la qual cosa implica un increment del 4,5% respecte als 0,66 euros de l'any passat. Mentre que 0,33 euros per acció ja van ser repartits a compte el novembre del 2015, el pagament del dividend complementari, en cas de ser finalment aprovat, s'efectuaria el 19 d'abril. A més, la junta també ha aprovat la tradicional ampliació de capital alliberada, amb la qual es repartirà una acció nova per cada 20 antigues.  

“Ha estat un bon any per al grup, especialment a causa de la recuperació del trànsit en el conjunt de les nostres autopistes i la reeixida sortida a borsa de Cellnex”, ha assegurat el president d'Abertis, Salvador Alemany. Seguidament, també ha remarcat “la sortida del capital del fons d'inversió CVC i el programa de recompra d'accions pròpies, que es va tancar amb el llançament d'una OPA pel 6,5% del capital propi”. Després de l'OPA, Alemany ha volgut deixar la porta oberta a destinar el 8,25% d'accions en autocartera a potencials operacions corporatives d'expansió.

Fortalesa de resultats

“La millora del marge brut (Ebitda) que, en termes comparables, va créixer un 5% el 2015, ha assolit els 2.692 milions d'euro”. D'aquesta forma, el vicepresident i conseller delegat d'Abertis, Francisco Reynés, ha remarcat la gran fortalesa dels resultats d'Abertis. A això, ha afegit que el grup ha assolit “uns resultats històrics de 1.880 milions d'euros, a causa de les plusvàlues obtingudes per la sortida a borsa de Cellnex, encara que és igualment remarcable que en termes comparables el resultat hagi crescut un 7%”.

Malgrat que Alemany ha explicat que “Espanya és un objectiu prioritari”, l'aposta pel procés d'internacionalització de la companyia està cada vegada més consolidada. Les xifres mostren que un 70% dels ingressos i el 66% del seu Ebitda es situen fora d'Espanya. Per ordre d'aportació, es troben França, Espanya i el Brasil. Es pot destacar que la firma ha realitzat una important operació a França mitjançant el Pla Relance, amb el qual s'ha compromès a invertir 590 milions d'euros en la seva xarxa d'autopistes a canvi de l'extensió mitjana de les concessions en 2 anys i 6 mesos.

Variacions del govern corporatiu

La companyia participada principalment per Criteria CaixaHolding i OHL també està pendent de ratificar els canvis realitzats al govern corporatiu i composició del consell d'administració. Partint del codi de bon govern corporatiu de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), s'ha aprovat el nombre màxim de consellers fins als 15, entre els quals 8 seran dominicals, 6 d'independents i un conseller executiu.

De la mateixa manera, també s'ha reduït el nombre màxim de membres de la comissió executiva fins a 6, dels quals 3 són dominicals, 2 d'independents i un d'executiu. 

Seguretat a les autopistes

Reynés també ha remarcat la importància que té per al grup la seguretat dels clients a la seva xarxa d'autopistes. Per això, Abertis es compromet a continuar impulsant actuacions que incrementin els nivells de seguretat viària mitjançant solucions d'enginyeria i tecnologia intel·ligent. Les xifres avalen aquest propòsit, ja que el nombre de víctimes a les autopistes gestionades pel grup s'han reduït un 15% durant l'exercici mentre que el nombre total d'accidents també ha baixat un 4%.

D'altra banda i en referència a la responsabilitat social corporativa, Alemany ha subratllat "la col·laboració amb institucions públiques i privades de reconegut prestigi en diferents àmbits, com Creu Roja, l'Once, Institut Guttman o la UNESCO, amb qui vam establir el 2014 el primer conveni de col·laboració que aquest organisme dependent de Nacions Unides signava amb una empresa privada a nivell mundial".