El ministre de Transport, José Luis Ábalos, ha explicat que, a l'hora d'implantar un sistema de pagament per ús de les carreteres espanyoles, el govern espanyol "ho plantejaria d'una manera gairebé testimonial, més per principi de responsabilitat que per afany recaptatori."

Ábalos ha afirmat que el preu que ha pensat l'Executiu de Pedro Sánchez "ha estat com a mínim un terç més barat" que el que va estudiar el de Mariano Rajoy el febrer de 2018, de 246 euros anuals per turisme i 7.066 euros per camió, segons l'informe que va encarregar a l'empresa estatal Ineco.

El ministre s'ha referit a aquest assumpte a la seu del seu departament, on ha presentat al costat de la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència en els àmbits de mobilitat i agenda urbana.

No haurà imposat sense consens

Després de reiterar que la mesura no tirarà endavant si no compta amb el suport parlamentari que requereix la reforma legal corresponent, Ábalos ha apel·lat al cabal comunitari de "qui utilitza paga, igual que qui contamina paga", amb independència -ha dit- que els seus compromisos amb el sector de transport són "plenament vigents".

El ministre ha posat èmfasi que tots els països de la Unió Europea apliquen un sistema o un altre de pagament per ús d'autovies, mentre que "aquí no tenim res" per al manteniment i conservació del que és la xarxa més gran  d'alta capacitat d'Europa.

"El que és inconcebible per a Europa és que tinguem la principal xarxa d'alta capacitat i que curiosament no es paguen majoritàriament i que estiguem demanant fons per a infraestructures i no traguem rendibilitat de les inversions que hem realitzat ja", ha argumentat.

Ábalos, que ha admès que es pot estar d'acord o en desacord amb aquest plantejament, ha recalcat que el que li "irrita profundament és que sigui impossible, per l'actitud d'alguns, introduir cap debat de política pública en aquest país".

En aquesta línia, ha retret al PP que no vulgui debatre'l i que hagi recorregut "al fàcil, que és apuntar-se al, no perquè tots volem no pagar", encara que segons la seva opinió cal pagar "quan un creu que és una qüestió de raó, de justícia, de sensatesa i de lògica". "Em sembla molt irresponsable perquè algun dia voldran i podran governar i s'enfrontaran al mateix problema amb què es van enfrontar el 2018", ha advertit els 'populars'.