El professor de la Universitat Hebrea de Jerusalem Yuval Noah Harari, un dels pensadors de més renom del món, ha advertit del canvi monumental que significarà la irrupció de la intel·ligència artificial (IA). "No sé si els humans podran sobreviure", ha indicat amb preocupació, en una entrevista a The Telegraph. Harari ha recordat que aquesta serà la primera tecnologia en tota la història que podrà crear relats, mentre que fins ara només ho podien fer els humans. "La nova generació d'IA no només difon el contingut que produeixen els humans, sinó que pot produir ella mateixa el contingut", ha recordat, i al seu entendre això significa un canvi sense precedents.

“Intenti imaginar què significarà viure en un món on la majoria dels escrits, cançons, i després les sèries de televisió i les imatges, siguin creades per una intel·ligència no humana. Simplement, ara no entenem què significa”, ha resumit. Harari es pregunta quines seran les conseqüències que la IA s'encarregui de la cultura. El pensador suggereix que la IA aviat anirà molt més enllà, i ha posat com a exemple que ve un món on “et podràs connectar i discutir amb algú sobre algun tema polític. Potser fins i tot us enviaran un vídeo d'ells mateixos parlant. Però no hi haurà ningú al darrere. Tot serà IA”.

Democràcia en perill

Al seu entendre, un dels grans riscos serà el futur de la democràcia. “Tot això serà especialment una amenaça per a les democràcies més que per als règims autoritaris, perquè les democràcies depenen de la conversa pública”, ha recordat. “La democràcia bàsicament és una conversa. Gent parlant entre si. I si l'IA es fa càrrec de la conversa, la democràcia s'ha acabat”, ha pronosticat. Harari ho ha comparat amb el nazisme, que també es va basar en la tecnologia del moment. “El règim nazi es va basar en tecnologies com ara els trens, l'electricitat i la ràdio. No tenien eines com la intel·ligència artificial”, ha explicat. En línia amb això pronostica que “un nou règim al segle XXI tindrà eines molt més poderoses [que amb el nazisme]. Així que les conseqüències podrien ser molt més desastroses. A això no sé si la humanitat ho podrà sobreviure”, ha insistit.

Harari ha advertit que tothom ha de ser conscient que amb la creació de la IA "hem inventat una cosa que ens treu poder" [als humans]. “Hem inventat una cosa que ens treu el poder.  I està passant tan de pressa que la majoria de la gent ni tan sols entén què està passant. Necessitem assegurar-nos que la IA prengui bones decisions sobre les nostres vides. I això és una cosa que estem molt lluny de resoldre”, ha afegit.

Per al pensador és imprescindible regular la IA . “Una companyia farmacèutica no pot treure un nou medicament al mercat sense passar abans per un llarg procés regulatori. I és realment estrany i aterridor que les corporacions puguin simplement llançar eines d'IA extremadament poderoses a l'esfera pública sense cap mesura de seguretat semblant”, afirma.