La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) estan molt satisfets pel programa de Voluntaris per la Llengua (VxL), que es basa en la creació de parelles lingüístiques, entre un voluntari catalanoparlant i un estranger que no parla català: una iniciativa que no només contribueix a la millora del català dels qui acaben de arribar al país, sinó que també potencia d'altres aspectes de la seva integració. Davant l'èxit d'aquesta proposta, ara s'ha ampliat amb la creació de la figura del Voluntariat per la Llengua Virtual, pensat per a gent que té ganes de participar en aquesta iniciativa però que no troba forma de fer-ho per qüestions de mobilitat o d'ubicació geogràfica.

Videoconferència

La clau d'aquesta nova modalitat és la videoconferència. Amb les noves tecnologies no cal que les parelles de voluntaris es trobin presencialment, sinó que poden interactuar mentre són a llocs distants. El compromís de les parelles lingüístiques és trobar-se una hora la setmana durant almenys 10 setmanes per parlar, en català, del que vulguin en un context distès, el dia i l'hora que els vagi bé. Amb la modalitat virtual, ho podran fer des d'un ordinador o dispositiu mòbil amb el programa de videoconferència que més els convingui. Per participar-hi com a voluntari, per ajudar una altra persona a practicar el català, o com a aprenent, per practicar la llengua, cal ser major d'edat i inscriure's al programa http://vxl.cat/participa-hi. Cal indicar l’opció escollida entre la modalitat virtual, la presencial o ambdues.

Prova pilot

El programa s’ha experimentat amb 23 parelles virtuals formades per voluntaris que ja havien participat en el programa VxL presencial i alumnes dels cursos de la modalitat lliure de la plataforma Parla.cat d’aprenentatge virtual, procedents de Barcelona, Girona, Guadalajara, Guipúscoa, Madrid i Sevilla, i de diversos països com Argentina, Holanda, Mèxic o Rússia. La valoració general de la prova pilot per part dels voluntaris i dels aprenents ha estat molt bona. 

Més de 100.000 parelles i 14 anys de trajectòria

El programa Voluntariat per la Llengua es va iniciar el 2003. El 2015 va celebrar l’assoliment de les 100.000 parelles lingüístiques, i actualment ja s’han superat les 110.000. Després de més de deu anys, el Voluntariat per la Llengua manté la seva vitalitat. L’any 2015 es van formar més de 10.000 parelles lingüístiques. Hi van participar 10.173 persones (5.987 aprenentes i 4.186 voluntàries). Del conjunt de participants, 5.702 s’hi van inscriure per primera vegada (3.917 aprenents i 1.785 voluntaris). Els aprenents procedien, majoritàriament, d'Amèrica del Sud i, en menor mesura, del Nord d'Àfrica, la Unió Europea i Amèrica Central. La majoria tenien entre 30 i 39 anys. Pel que fa a les persones voluntàries, la majoria tenien entre 50 i 65 anys.