L'exconseller de Cultura, Santi Vila, ha declarat aquest dimecres als jutjats d'Osca que sobre el cas Sixena "es va fer tot el que es podia fer". En aquest sentit, ha recordat que l'ordre judicial es va complir "parcialment" ja que es van traslladar a l'Aragó les obres d'art que estaven al MNAC. Amb les obres del Museu de Lleida, però, ha reconegut que es va trobar davant un conflicte entre uns requeriments judicials i l'obligat compliment de la Llei de Patrimoni i de Museus de la Generalitat, que protegia la unitat de la col·lecció.

Vila ha estat declarant durant mitja hora al jutjat d'instrucció 3 d'Osca i ha respost les preguntes de la fiscalia i de la jutgessa però s'ha negat a respondre les preguntes de l'acusació particular, representada per l'advocat de Vilanova de Sixena, Jorge Español. L'exconseller espera que la jutgessa acabi arxivant el cas contra ell i el seu successor en el càrrec, Lluís Puig, perquè creu que van ajustar la seva conducta a dret. Lamentablement, però, ha afegit, el conflicte s'ha polititzat i judicialitzat per interessos externs a l'àmbit cultural i de patrimoni.

L'exconseller de Cultura, Santi Vila, ha arribat als jutjats d'Osca quan faltaven deu minuts per les deu del matí, hora establerta per la jutgessa d'instrucció 3 per prendre-li declaració com a investigat pels presumptes delictes de desobediència i prevaricació en el cas Sixena. Abans d'entrar al Palau de Justícia d'Osca, acompanyat del seu advocat, Juan Segarra, ha reconegut sentir-se "resignat", quan els mitjans de comunicació li han preguntat com afrontava aquest procediment judicial.

Abans de Vila, han arribat als jutjats l'alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, amb el seu advocat, Jorge Español, com a acusació particular. Consideren que tant Vila com el seu successor en el càrrec, Lluís Puig, van delinquir en no haver lliurat a l'Aragó les 44 peces d'art originàries del Monestir de Sixena que es trobaven dipositades al Museu de Lleida, tot i existir una ordre judicial.

Vila ha entrat a declarar a les 10.10h i n'ha sortit cap a les 10.40h. Segons ha explicat a la sortida, ha defensat davant de la jutgessa que, com a representant de Cultura de la Generalitat, estava "absolutament obligat" a complir la legislació catalana, en matèria patrimonial i de la llei de museus.

Un conseller de Cultura sempre ha de ser "lleial i conseqüent" en el seu procediment amb el marc legislatiu, ha afegit, tot i reconèixer que va xocar el dret administratiu amb les resolucions judicials. "Hem intentat explicar que es va fer tot el que es podia fer, sempre assistits pels gabinets jurídics de la Generalitat i per tant no es va fer de manera discrecional", ha explicat. "És molt trist i lamentable que temes tan sensibles acabin en mans dels jutges, quan caldria solucionar més coses políticament", ha afegit. L'exconseller de Cultura ha lamentat que es va intentar un acord que finalment no va ser possible i lamenta que el cas hagi acabat al jutjat. Tot i això, assumeix, ha dit, les decisions que es van prendre ja que "havia de complir amb el marc legislatiu català".

Demanen ordre de detenció per Puig

Per Español, els arguments de Vila "no se sostenen" perquè la competència per executar la sentència no era de la Generalitat sinó de la jutgessa d'Osca i per tant "ha desobeït els tribunals de manera rebel". L'advocat ha explicat que en cas que la jutgessa consideri que hi ha prou indicis per jutjar Vila, les penes a les quals se'l podria condemnar serien de fins a 15 anys d'inhabilitació pel delicte de prevaricació i a dos anys de suspensió de càrrec públic així com una multa que podria arribar als 30.000 pel delicte de desobediència. A més, ha dit Español, està previst que la fiscalia sol·liciti també que se li reclami com a responsabilitat civil les despeses de l'operació policial al Museu de Lleida per endur-se les 44 obres d'art i que la consellera de Cultura de l'Aragó, Mayte Pérez, va xifrar en més de 20.000 euros.

Pel que fa a Puig, investigat per desobediència, Español ha dit que demà dijous demanaran al jutjat que emeti una ordre de detenció. Per la seva banda, Salillas, preguntat per si es consideraven guanyadors, ha dir que la victòria és que les obres hagin tornat a Sixena i que les acusacions contra Vila i Puig són "danys colaterals".

Precisament sobre l'exposició de les obres al Monestir de Sixena, Vila ha reconegut no alegrar-se'n perquè, segons la seva opinió, "haurien d'arribar al màxim nombre de visitants, amb les màximes garanties de conservació i protecció". "Crec que les obres d'art no tenen marca identitària" i que "la gent que li agradi la cultura es desplaçarà als museus que li ofereixin una millor contextualització de les obres". I en aquest sentit, ha afegit, "tot allò que sigui construir relats amb grans col·leccions, resulta més estimulant". A la Vall de Boí, per exemple, ha recordat, s'ha optat perquè el territori pugui gaudir del seu patrimoni mentre la conservació de les obres es fa als grans museus. "Això és discutible però estaria bé que es pogués discutir entre els polítics, no als tribunals", ha conclòs.