El ministre espanyol de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, conseller de facto de Cultura, ha donat ordres als serveis jurídics de la Generalitat de no recórrer la providència presentada pel jutge d'Osca que requeria al mateix ministre a facilitar el compliment de la sentència que ordena la devolució de 44 peces del patrimoni històric i artístic del Monestir de Sixena, segons han assegurat fonts del ministeri.

Aquestes fonts han assenyalat que el ministre està a l'espera que el requeriment del magistrat d'Osca se li comuniqui "en la seva totalitat" per poder estudiar de forma "diligent" el litigi abans de prendre una decisió.

El ministre té “ànim de col·laboració”

Han afegit que l'"ànim" del ministre és de "col·laboració" amb la justícia i de "respecte" a les seves decisions, però han incidit en la necessitat que la comunicació del requeriment es completi abans en la seva integritat.

La decisió del ministre coincideix amb la presentació davant l'Audiència d'Osca d'un escrit de l'advocat de la Generalitat, Xavier Muñoz, en el qual insta una "ràpida" resolució al recurs interposat contra la sentència que condemna l'administració catalana a tornar les peces. En el seu escrit, el lletrat adverteix dels "evidents perjudicis" que per a la Generalitat es deriven d'una dilació del recurs presentat.

L'advocat es refereix a les dificultats per a l'execució de la sentència que es deriven de la possessió de les peces per part d'una tercera persona jurídica, el Museu de Lleida, i d'una resolució administrativa que prohibeix la disgregació de la seva col·lecció.

"Per això —argumenta—, la resolució de l'apel·lació es fa més urgent que mai per enfortir la seguretat jurídica del conflicte plantejat i evitar el tràngol que es derivaria d'una eventual estimació de la nostra apel·lació".

Destaca, a més, l'escrit que "seria enormement perjudicial que l'execució provisional de la sentència de primera instància fos definitiva i efectiva i, tot seguit, es dictés una sentència contradictòria... el dany podria ser irreversible i la tensió social innecessària".

Les dues iniciatives de la Generalitat es coneixen el mateix dia en què el magistrat d'un Jutjat de Primera Instància d'Osca ha fet pública una providència en la qual expressa la seva intenció d'enviar a la policia judicial pels béns del Monestir de Sixena dipositats a Lleida, en espera d'una resposta del ministre de Cultura al requeriment que li va ser fet.

El lletrat de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, ha valorat la decisió de paralitzar el recurs malgrat estar ja preparat pels serveis jurídics de la Generalitat en entendre que "per primera vegada" l'administració catalana deixa de recórrer una resolució del jutjat d'Osca.

D'una altra banda, ha qualificat de "sorprenent" l'escrit presentat a l'Audiència d'Osca pel lletrat de la Generalitat al plantejar que no poden retornar-se les peces en estar en mans d'una altra persona jurídica i formar part d'una suposada col·lecció indivisible.

Retorn “immediat i fulminant”

Sobre això, el lletrat argumenta que les peces estan al Museu de Lleida a títol de dipòsit per part de la Generalitat, i que el Reglament del Sistema Espanyol de Museus, en vigor a Catalunya en no existir una norma pròpia al respecte, assenyala que si un centre museístic es negués a tornar un objecte en dipòsit de forma "immediata i fulminant" es procedirà al seu aixecament.

"Per tant -afegeix Español-, allò que la Generalitat ha de fer és tornar amb tota la seva força i d'una vegada per sempre les 44 peces del tresor de Sixena, que on han d'estar és al Monestir i no en un altre lloc".