El silenci ha estat el protagonista inesperat de ¿El último concierto?, una cita que ha unit més de 125 sales de música de tot l'Estat espanyol per combatre la "situació dantesca" que estan vivint a causa de les mesures contra el coronavirus. L'objectiu: demanar auxili als governs per evitar la desaparició de molts d'aquests espais.

Escenaris buits, altres en procés de muntatge, sales tancades i artistes en silenci, amb les mascaretes posades, han estat les imatges que s'han vist en aquesta cita especial, celebrada a través de streaming, amb l'objectiu de visibilitzar la situació de les sales, tancades des de fa mesos per les restriccions relatives a la Covid-19.

Al web oficial del concert es podia accedir a connexions en directe a diverses sales participants d'arreu del país, però aquestes finestres només et conduïen a escenaris en silenci, imatge inequívoca del missatge que han volgut enviar. "Sí, estàs escoltant bé. Si no apliquen mesures urgents, les sales de concerts es quedaran en silenci", s'hi podia llegir.

Des del començament de la pandèmia han tancat 16 sales de les 280 que es calcula que hi ha repartides per tot el territori l'Associació Estatal de Sales Privades de Música en Directe (ACCES), però moltes estan esgotant els seus últims recursos i abans de cap d'any el desastre podria ser generalitzat.

"Les sales de concerts estan vivint, sense cap dubte, la situació més crítica i mai experimentada del sector fins al moment i ja són més de 8 mesos els que la majoria d'elles romanen tancades", assenyala un manifest publicat per les sales.

Amb el concert silenciós d'avui volen demanar que se'ls reconegui "com a bé cultural", perquè moltes de les sales "no podran sobreviure en aquestes condicions d'endeutament més enllà del 2020, tret que puguin recuperar l'activitat amb unes condicions mínimes que no provoquin més pèrdues que les actuals".

Una situació "fatídica"

Les sales de música estan ficades legalment en el mateix àmbit que l'oci nocturn, la qual cosa els obliga a tancar "mentre que auditoris, teatres o cinemes estan oberts amb limitacions", lamenten des d'ACCES.

Els propietaris de les sales més petites han hagut de sol·licitar crèdits personals, però és un recurs insostenible a mitjà termini, assenyala la Plataforma, formada per ACCES, Aragón en Vivo, ASSACC (Catalunya), Kultura Live (País Basc) i La Noche en Vivo (Madrid).

"Durant aquest fatídic 2020 des de març i fins a final d'any s'han cancel·lat més de 25.000 actuacions, que han afectat a més de 5.000 treballadors directes de les sales i a milers de músics i professionals de la música en directe al no tenir activitat".

Les pèrdues acumulades fins a cap d'any seran de 120 milions d'euros, i la majoria de les sales no podran aguantar més temps tancades. Des del passat 2 de novembre, les seves façanes mostren cartells negres amb l'any en què van obrir les seves portes i un 2020 com a possible data del seu últim espectacle.