Leo Messi i Cristiano Ronaldo fent-se un petó era una imatge impensable fins que Tvboy la va dur als carrers de Barcelona el 23 d’abril del 2017. Aquell any, el dia dels enamorats va coincidir amb la celebració d’un clàssic, i Tvboy va decidir proclamar així el famós missatge que diu que l’amor és cec. Aquesta imatge no va provocar tant rebombori com el petó de Rubiales, però sí que tingué molt ressò, sobretot a les xarxes socials. A partir d’aquella imatge, Salvatore Benintende (Palerm, 1980), qui crea sota el nom artístic Tvboy, fou molt conegut a casa nostra.

graffittis tvboy 1 1 1569427249
El petó entre Messi i Cristiano Ronaldo de Tvboy 

Tant és així que, fins al 17 de setembre, el Museu del Disseny de Barcelona acull una exposició de vora setanta obres seves. Tvboy és un artista que es dedica a l’art urbà servint-se d’imatges contemporànies, les quals modifica per transmetre un missatge provocador. Normalment, l’escenari més autèntic de les seves obres són els carrers de les ciutats, però en aquest cas interactuen amb els diferents espais de pas del museu. L’exposició ocupa tres plantes de l’edifici i és d’entrada gratuïta.

L’escenari més autèntic de les seves obres són els carrers de les ciutats, però en aquest cas interactuen amb els diferents espais de pas del museu

La invasió de Tvboy

La mostra, comissariada per Nicolas Ballario, es divideix en quatre blocs temàtics que, a la vegada, són les quatre potes de la seva obra: amor, poder, herois i història de l’art. És una exposició que pot arribar a un ampli ventall de públic perquè parla amb imatges de la societat actual i amb un llenguatge prou entenedor. Un clar exemple és la imatge d’Alèxia Putellas pintada com una superheroïna quasi de Marvel, que substitueix al que anteriorment havia fet l’artista amb la imatge de Maradona. Per tant, demostra que fins i tot aquells referents que ens semblen intocables poden adoptar noves formes.

tvboy santarosalia
Santa Rosalía a través de la mirada de Tvboy / Foto: Arxiu ICUB

El fet que sempre parteixi d’imatges i personatges tan coneguts per la societat del moment, facilita la connexió amb el públic. Ara bé, no aporta discursos extremadament trencadors ni especialment nous, ja que toca els temes més mastegats de l’actualitat. Per exemple, pinta a la princesa Jasmine de Disney tallant-se la cua i ho titula Unite against oppression (2022), com a crida a la igualtat entre gèneres. Altres temes que reivindica són la lluita contra el canvi climàtic o la consciència sobre els refugiats i les grans accions d’Open Arms. Igual que denuncia el conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna i l’immobilisme del poder.

No aporta discursos extremadament trencadors ni especialment nous, ja que toca els temes més mastegats de l’actualitat

L’exposició es titula Tvboy. The invasion ja que la seva missió és anar portant aquestes protestes a diferents ciutats. Són obres que segueixen força l’estètica i la tècnica de Banksy (Bristol, 1974), per tant, dilueixen en certa manera els límits de l’art. En aquest cas, el missatge d’aquestes obres s’acosta força a un contingut propagandístic que juga sobre segur. Si més no, mai està de més recordar aquestes lluites contra totes aquestes injustícies perquè, si una cosa està clara, és que encara queda molta feina a fer.