El professor de la Universitat Pompeu Fabra Ernest Solé ha explicat un truc provisional perquè Google sempre ofereixi respostes en català, mentre no es resolgui el problema de l'algoritme que fa que sempre apareguin els resultats en espanyol. Segons Solé, es tracta d'escriure la paraula "català" després de cada recerca que es faci. "Mentre el senyor Google no arregli això de la discriminació del català al seu algorisme, suggereixo que poseu 'català' com a darrer terme de cada cerca, funciona gairebé sempre", ha indicat Ernest Solé, que és professor de Finances, Operacions i Cadena de Subministrament.

Per exemple, si busqueu informació sobre "Barcelona" el cercador l'oferirà de forma sorprenent en espanyol, encara que tingueu Google configurat en llengua catalana. Això és el que es veu:

Barcelona 1
Barcelona 1

En canvi, si escriviu "Barcelona català" la recerca la fa en l'idioma de Pompeu Fabra sense cap problema:

Barcelona 2
Barcelona 2

L’Aliança per garantir la presència digital del català ha denunciat, en relació amb aquest problema, la pèrdua de rellevància en els resultats de cerca en català a internet. L'ens ha elaborat un estudi que analitza el trànsit web de 639 llocs web multilingües dels sectors públic, acadèmic, mediàtic i empresarial. I una de les conclusions és que Google ha fet perdre visites a dues de cada tres webs en català. Concretament, en el 66,5% dels llocs web analitzats l’opció de llengua en català ha vist reduïda la seva visibilitat respecte al contingut equivalent en castellà.

Hi ha una correlació entre el descens de la visibilitat de les pàgines en català i l'augment en el cas del castellà. Això significa que "la versió castellana guanya gairebé una pàgina vista per cada pàgina que perd la catalana". Així doncs, les pàgines en català perden trànsit des de fa temps. Però, per què? Segons l'Aliança, existeix "una coincidència temporal de les incidències, un punt de trencament de les tendències, cosa que fa pensar que hi va haver un canvi sobtat en la indexació a Google que permetria explicar el problema". 

L’Aliança ha lamentat que els cercadors han deixat de respectar les preferències lingüístiques explícites dels usuaris. El contingut en català dels webs multilingües "ha perdut visibilitat als resultats de les cerques" amb independència de la configuració d’idioma del dispositiu, el navegador i el perfil d’usuari. L'ens ha remarcat que en aquest context "la llengua catalana té un greu problema de visibilitat a la xarxa i calen mesures ràpides per part dels proveïdors de cerca web per restaurar la situació anterior".