El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) ha condemnat aquest dimarts els abusos de poder i d'assetjament sexual denunciats per alumnes i exalumnes de l'Institut del Teatre i ha expressat el seu "ferm" suport a les víctimes.

"A la nostra societat li ha costat segles arribar fins a aquí, però finalment tots hem entès que no hi ha cap raó, ni cap suposat talent, que justifiqui atemptar contra la dignitat de les persones i, especialment, de les dones", ha subratllat el TNC en un comunicat.

"La lluita i la valentia de moltes dones ens mostra el camí, un camí que necessàriament haurà de ser diferent", ha afegit.

"Tolerància zero"

El teatre, que s'ha compromès a tenir "tolerància zero" amb aquest tipus de casos, ha confiat que els fets denunciats seran investigats "amb rigor i serietat" i que llavors es podran dilucidar responsabilitats.

Així mateix, ha qüestionat si els protocols existents són suficients "per prevenir fets tan dolorosos com els denunciats".

El director artístic del TNC, Xavier Albertí, ja va expressar ahir en una roda de premsa el suport "absolut" del teatre a les víctimes i va assegurar que l'ens "detesta profundament qualsevol situació que passi per la vexació, o qualsevol actitud de no respecte profund a les persones".

Xavier Albertí director artístic TNC   ACN

El director artístic del TNC, Xavier Albertí, a les portes del teatre / ACN

Alhora, va recordar que el TNC ha estat "el primer teatre públic d'Espanya que ha tingut un protocol propi de protecció contra l'assetjament" i va assegurar que "en cap cas vinculat a alguns d'aquests professionals que han sortit en la premsa hi ha hagut cap demanda, ni circumstància que portés aquesta direcció artística o a la direcció executiva del teatre a tenir consciència de males praxis".

Aquest dilluns, l'Institut del Teatre va decidir apartar temporalment el director teatral Joan Ollé com a professor després de les denúncies d'assetjament sexual i abús de poder. Així ho va decidir la Junta de govern extraordinària de l'entitat que també va anunciar que obrirà una investigació.

joan olle ACN

El director teatral Joan Ollé / ACN

Mentrestant, alumnes i exalumnes de l'Institut exigeixen la dimissió de la direcció, encapçalada per Magda Puyo.

Foto principal: Entrada del Teatre Nacional de Catalunya / ACN

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat