La pel·lícula catalana Alcarràs de Carla Simón ha estat una de les més reconegudes pel món del cinema durant el 2022, nominada als premis Gaudí i als premis Goya, i preseleccionada com a candidata als Oscar, tot i que finalment va caure de la llista. Ara, el diari britànic The Guardian s'hi ha sumat a aquests elogis i ha valorat la pel·lícula com a "molt potent" de la qual ha destacat la particularitat d'estar protagonitzada per actors no professionals. 

Elogis per a Carla Simón

El rotatiu britànic relata com s'inicia la trama a Alcarràs, on després de la mort del seu pare, el nou propietari de la terra no té intenció de complir el pacte de cavallers que va permetre a la família conrear-lo durant les últimes tres generacions. Poden quedar-se amb la seva casa, li diu, però després de la collita d'enguany, els arbres seran arrencats i reemplaçats per panells solars. Aquest cop resulta tan devastador que és difícil de comprendre per als membres de la família. 

The Guardian posa en valor "l'ull agut de Simón" perque malgrat que la situació familiar continua amb normalitat, la negació bloqueja temporalment les realitats que canviaran la terra més enllà del reconeixement. I Simón és capaç de mostrar com van apareixent les fractures per estrès en la família; com un ecosistema domèstic pot estar tan precàriament equilibrat com un natural. Posa en valor les actuacions convincentment viscudes, és precisament aquest fet el que més destaquen per tractar-se d'actors no professionals de la regió en la qual es desenvolupa la història. Per al diari el més important és que els actors donen a la imatge en llengua catalana tant el seu urgent naturalisme com el seu potent sentit de la ira i la injustícia.

Adeu als Oscar

Alcarràs, finalment no competirà per l'Oscar a millor pel·lícula internacional. L'Acadèmia de Hollywood va publicar fa uns dies la popular 'shortlist' de la categoria per la 95a edició dels premis, en què no va incloure la cinta catalana, distingida amb l'Ós d'Or a Berlín. Així es posava fi a la meteòrica carrera internacional del film, un cant a la terra i a la vida rural protagonitzat per actors no professionals i que va ser candidata en tres categories als Premis Europeus de Cinema.

Carla Simón ja va fer història amb Estiu 1993, una de les pel·lícules més aclamades del cinema català recent. Va superar l'èxit de la seva 'òpera prima' amb el segon llargmetratge, en què va guanyar el premi més important en la història del cinema al país amb una obra en català que parla dels vincles de les persones amb la terra que treballen. L'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya va seleccionar Alcarràs com a candidata als Oscars el setembre passat, imposant-se a As bestas, de Rodrigo Sorogoyen, i Cinco lobitos, d'Alauda Ruiz de Azúa.