Del 30 de març al 2 d'abril, Igualada serà la seu de la 28ª Mostra de Teatre Infantil i Juvenil. En aquesta edició,  es posarà èmfasi en espectacles atípics, que presenten temàtiques poc habituals en els espectacles familiars: la guerra, la por, la identitat sexual... 7 dels 52 espectacles que s'han programat formen part d'aquesta programació inusual. Entre aquests s'hi inclouen Maravilla en el país de las miserias, d'Atikus Teatro, que retrata al situació de dos nens que viuen una guerra; Euria (Pluja) de Markeliñe, una reflexió sobre el dol produït per la pèrdua d'algú estimat; i Safari, de la Companyia de Comediants La Baldufa, que aborda el tema del bulling, amb un llenguatge adaptat per als nens més petits, usant els animals com a metàfora dels alumnes d'un col·legi. S'espera que més de 30.000 espectadors assisteixin a les 102 representacions previstes a Igualada durant aquests 4 dies.

Una llarga programació

En total es faran 102 representacions, entre les quals hi haurà 15 estrenes: 6 absolutes i 9 estrenes a Catalunya. La Mostra d'Igualada pretén, també, consolidar-se com a mercat d'espectacles, i per això s'ha reservat un espai, la Llotja de Professionals, al Mercat de la Pell, per a aquestes activitats. La Generalitat pretén potenciar aquesta fira com a lloc de trobada i de contractació per a tots els programadors d'activitats familiars de Catalunya. Hi haurà 40 estands i han confirmat la seva presència 504 professionals (entre programadors, companyies i expositors) i 243 entitats. Els programes d'impuls de noves creacions funcionen prou bé, segons els organitzadors: la fira està molt orgullosa de presentar en aquesta edició espectacles alguns grups que van mostrar el seu projecte inicial a la Mostra el 2015 o 2016, i que gràcies a aquesta trobada van aconseguir finançament i van poder fer realitat els seus somnis (és el cas, per exemple, de El col·leccionista de pors, de l'Estenedor, una obra sobre la por). 

L'Escorxador, nou espai

Les activitats es duran a terme tant a sales d'espectacles com al carrer. Els números programats al carrer solen ser per a tots els públics. Hi haurà 4 línies diferents al programa, per tal d'orientar al públic en la tria d'espectacle: obres per a tots els públics, espectacles per als més petits (de 3 a 6 anys), números per als no tan petits (dels 6 als 12 anys) i Mostra Jove (per als adolescents). La Mostra Jove té una nova seu a l'Escorxador, un espai nou, modernista, que està pensat no només com un espai d'exhibició, sinó també com un lloc de trobada, en què els joves hi quedin vagin al teatre o no. Es vol que el pati de l'Escorxador aculli activitats diverses durant tot el dia (bar, música, tallers...) per tal de poder captar als joves cap al món del teatre.

Valoració

Pep Farrés, director artístic de la Mostra, ha afirmat que aquesta fira presenta una oferta molt diversificada, pensada perquè tothom pugui trobar un espectacle al seu gust. Però assegura que la prioritat és ara, sobretot, intentar captar al públic jove, per aconseguir que es mantingui com a espectador de teatre en fer-se adult. Per a la clausura de la Mostra Jove s'ha pensat en un espectacle diferent, capaç de captar a aquest públic, i s'ha programat el grup Get Bak, que combina hip-hop amb teatre, amb l'espectacle La Llei de LassusFarrés també ha valorat molt positivament el fet que cada any hi hagi més espectacles que es volen presentar a la Mostra: de fet, l'equip de programació ha de fer una tria molt estricte dels espectacles.

 

Activitats previstes

La Mostra 2017 s'inaugurarà amb l'estrena d'un espectacle de circ i dansa inspirat en el llibre il·lustrat El buit, d'Anna Llenas. Es tracta d'una obra sobre la resiliència, la capacitat de sobreposar-se a les adversitats, que serà dirigida per Sergi Ots. A Igualada també hi haurà un espai per al teatre inclusiu: la companyia Pot de Teatre, formada per actors amb discapacitat intel·lectual, presentarà un dels seus espectacles: Els músics de Bremen in concert. També s'inclourà un espectacle de màgia teatralitzada de la Compañía Nacho Diago: Viatge a la Llunaque es presentarà per primera vegada a Catalunya. I hi haurà un espectacle basat en l'obra de Ramon Llull: Renard o El llibre de les bèsties, un espectacle dirigit per Marc Rosich, amb música de Clara Peya, produït pel Teatre Obligatori i el Teatre Lliure.