Avui s'estrena a l’Aribau Multicines dins de l'actual edició del festival In-Edit Material Sirles: un septenni documental sobre una de les bandes més essencials del rock a casa nostra les últimes dècades, Els Surfing Sirles. Un grup de culte dins del circuit alternatiu nostrat que aquest mes de desembre es retrobarà a l'escenari de la sala Apolo de Barcelona. Serà una única cita, el dia 30 de l'últim mes de l'any. Aneu reservant la data. Les entrades volaran. 

Poesia i distorsió

Els Surfing Sirles van ser una banda única. Sorgits el 2006 en plena pandèmia d'ukeleles, ells van insuflar dosis de distorsió, caos i corrosivitat, tot això empeltat, però passat pel seu filtre, de la nostra millor tradició cultural: a les seves cançons podem trobar referències a l'obra de prohoms de les nostres lletres com J. V. Foix o Joan Maragall, en un univers polifònic dominat per la bona gent. Pura essència del prolífic planter sònic del Montseny a inicis de mil·lenni. Set anys de trajectòria, del 2006 al 2013, amb un llegat de tres elapés de consum obligatori: LP (2010), Romaní, semen i sang (2011) i Música de consum (2013) i infinitat d'anècdotes que a vegades vorejaven l'impossible, ara recordats a Material Sirles: un septenni, documental modelat a partir d’imatges d’arxiu amb entrevistes, fragments de concerts i moments més íntims, divertits i caòtics dels integrants del grup. “No volíem fer el típic biopic amb entrevistes al cap d’uns quants anys fent una mica el pena”, diu Martí Sales, cantant dels Sirles, a més d'un dels creadors del documental juntament amb Roger Lapuente i Lulu Martorell, que n’és la directora. 

sirles2
Els Surfing Sirles, rock de garatge amb aromes del Montseny

Encaixant les peces del puzzle

Fa tres o quatre anys, Sales va donar-li voltes a la idea que Els Surfing Sirles tenien discos i videoclips publicats, però cap peça audiovisual potent que expliqués qui eren i els mostrés tal com eren. Va comentar-li a la Lulu Martorell i al Roger Lapuente i van decidir tirar endavant el documental a partir de material d’arxiu. “Volíem fer alguna cosa que tingués qualitat en si i no fos un mer registre, sinó que tingués un valor”. Tenien clar, però, que el documental retrataria només l’època del grup que van viure amb l’Uri Caballero, guitarrista del grup que va morir el 2013. Sense l'Uri no tenia sentit continuar. Els Surfing Sirles es van separar. Des d'aleshores només han fet algun concert puntual. El pròxim, el 30 de desembre a l'Apolo.

Els Surfing Sirles tenien discos i videoclips publicats, però cap peça audiovisual potent que expliqués qui eren i els mostrés tal com eren

Material Sirles - Trailer

A partir d’aquí van fer una crida per recopilar material que no tinguessin i es van tancar un parell de mesos amb Martorell i Lapuente a triar i remenar tot el que havien aconseguit. Van decidir que el documental partiria del material en si. És a dir, detalla, escollien per exemple una entrevista o el fragment d’un concert i després decidien a nivell formal i estètic que “li anava bé al davant, al darrere o al damunt. Vam muntar el puzle d’aquesta manera”, diu. Sales destaca que ha estat molt interessat triar i remenar materials que tenien per discos durs i racons de les cases i materials que els hi va fer arribar a la gent quan van fer una crida en concret per això. Explica, per exemple, que van descobrir que hi havia una gravació d’un concert que van oferir a Sidecar penjat a Youtube i que encaixava amb una altra gravació del mateix concert que tenien i van sincronitzar les dues càmeres i semblava que s’hagués realitzat expressament.

sirles 3
Els Surfing Sirles, el millor grup català de rock que no has escoltat mai

Documental i... retorn

Després d’haver-se separat el 2013 per la mort d’Uri Caballero, el grup català de punk-rock garatger ja va retrobar-se fa 4 anys. Aquest 2022 Els Surfing Sirles tornaran a pujar a un escenari. Serà per a un únic concert, el dia 30 de desembre a la sala Apolo de Barcelona. Com ja va passar el 2018, en aquesta nova reunió Martí Sales (veu i guitarra), Guillem Caballero (teclats i cors) i Xavi García (bateria) estaran acompanyats de Mau Boada i Joan Colomo. Un retorn puntual que com ells mateixos han matisat ha tingut la seva espurna d'ignició en l’estrena del documental que avui es projectarà a l’Aribau Multicines com a part del programa de l'In-Edit. Projecció, avís per a despistats, per al qual ja s'han exhaurit totes les entrades.