L'In-Edit, el festival de cinema documental de música de Barcelona, celebra 20 anys aquest 2022 i ha programat, entre el 27 d'octubre i el 6 de novembre, una edició amb més de 50 documentals i una secció pel 20è aniversari, que inclourà la projecció d'alguns dels millors documentals que han passat pel festival. Entre les pel·lícules anunciades destaquen títols sobre Sinéad O'Connor, Courtney Barnett, Omara Portuondo, Ronnie James Dio, Chumbawamba, Stockhausen, XXXTentacion, Els Surfing Sirles, Coque Malla, el punk rock a Nova York, Joaquín Sabina, Leonard Cohen, King Crimson, Josep Valtònyc i Pablo Hasel. Les projeccions seran als cinemes Aribau Multicines 5 Salas.

Nothing Compares 2

Sinéad O'Connor és una de les protagonistes de l'In-Edit 2022 amb Nothing Compares 

Toni L. Querol, coordinador del departament artístic del festival, ha desgranat la programació d'aquesta edició d'In-Edit. El certamen 2022 inclourà des de superproduccions fins a “rodatges de guerrilla” fets amb una tablet, "treballs de formiga" que s'han allargat més d'una dècada i un especial presentat per Moritz que inclourà clàssics que duran de tornada a passis memorables del festival o que perduren com a fites del gènere, com Anvil: The Story of Anvil, Dig!, Jazz on a Summer's Day, Soul Train: The Hippest Trip in America, Summer of Soul, The Devil and Daniel Johnston i The Punk Singer

Històries d'aquí

D'entre les produccions locals, destaca No callarem, de Claudia Arribas, Violeta Octavio i Carlos Juan Martinez, que narra la història de 18 rappers que han estat condemnats a penes de presó a l’estat espanyol a causa de les seves lletres. Aquest al·legat per la llibertat d’expressió examina els casos personals de l’‘Elgio’ de La Insurgencia, Josep Valtònyc, i Pablo ‘Hasel’. Per la seva part, Lulu Martorell estrenarà Material Sirles: un septenni amb vídeos privats, entrevistes i concerts del grup català de punk-rock garatger Els Surfing Sirles (2006-2013). Mentre que Fernando León de Aranoa presentarà el documental Sintiéndolo mucho sobre Joaquín Sabina. Un treball que permetrà conèixer la versió “més autèntica i propera” de Sabina. El documental Studio 54: nada que ver con todo lo demás, de Jorge Rodríguez narra la història de la macrodiscoteca del Paral·lel. Un viatge a l’efervescent vida nocturna de la Barcelona dels 80. Mentre que We Love Rocksound, de Rafa Albarrán, David Castellà i Dani Sánchez, recorda la sala Rocksound BCN de la cantonada d’Almogàvers amb Pamplona. Un any més, Etnia Barcelona presentarà La Mirada, una secció que inclou les projeccions de Dico Ruin, Getting it Back: The Story of Cymande i Ennio: The Maestro.

Material Sirles
Material Sirles: un septenni rememora la trajectòria de la banda de culte Els Surfing Sirles

Un festival amb vida pròpia

Així mateix, s’han anunciat els integrants del jurat d’aquesta edició. El jurat internacional estarà format per Julien Temple, Matthew Herbert i la Directora General del Festival Internacional de Cinema a Guadalajara, Mèxic Estrella Araiza. Mentre que el nacional estarà format per Alizzz, Nathalie Poza i el director artístic de Cineteca Madrid Luis Enrique Parés. Per la seva part, Uri Altell, director del festival, ha destacat que si es pot presentar la 20a edició és “gràcies a la passió i a un nombre inacabable de voluntats que ho van fer possible. In-Edit té vida pròpia i dona molta vida. Es va construir amb molt esforç, rialles i llàgrimes, moltes llàgrimes, amb èxits rotunds i errades ‘garrafals’, a base de discussions, baralles, paciència, comprensió, abraçades i petons”.